Němí svědci historie: Chobyně

1. prosinec 2013

Malá osada Chobyně leží nad údolím asi 2 km severně od Šubířova. Vznikla na místě panského dvora – ovčína. V 19. století byl v kopci pod Chobyní otevřen malý lom, z něhož se dnes stal obrovský provoz, který ukusuje návrší pod osadou a zčásti se nachází na jejím katastru.

František Michal z Chobyně tu založil v roce 1724 na místě vykáceného lesa ovčí dvůr a usadil tu bezzemky. V roce 1779 byl dvůr rozparcelován na 7 dílů a vznikla dědinka – jak se píše v kronice – schoulená do klubíčka.

Největší zdejší památkou je dřevěná zvonice na okraji obce, postavená v roce 1931 jako náhrada za odstraněnou starou zvoničku. Původní dřevěná zvonice byla postavena v roce 1828 na návsi u rybníčku. Při stavbě silnice byla v roce 1928 odstraněna.

Chobyně - zvonička

Kříž u chobyňské školy byl původně dřevěný, postavený na památku neštěstí, kdy v roce 1814 byl dvanáctiletý chlapec zabit splašeným koněm.

Ke zdejším lesům se vztahují pověsti o loupežníkovi, který přepadal pocestné. V létě chodili do lesů chobynští sbírat jahody, borůvky a hřiby, s nimiž se jezdilo do Prostějova na trh. Byli výborní houbaři a také trhači jedlových šišek a také jako honci při honech, za což dostávali několik fůr steliva a lesní hrabanky.

Do Chobyně vás pozveme v cyklu Němí svědci historie v pondělí 2. prosince.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio