Nemocnice Přerov pořídila nové CT. Vyšetření je rychlejší a pro pacienty komfortnější

13. březen 2018

Rekonstrukce radiologického oddělení v Nemocnici Přerov je po třech letech u konce. Mezi novým vybavením je také moderní výpočetní tomograf, takzvané CT. Vedení nemocnice za něj zaplatilo bezmála 12 milionů korun. Lékaři s jeho pomocí už vyšetřili první pacienty.

„Mám nějaké zažívací potíže, tak jdu na CT břicha,“ říká David Špinka, který je jedním z prvních pacientů, kteří si mohli vyzkoušet nové CT v přerovské nemocnici. V tuhle chvíli už je vysvlečený do půl těla. Před půl hodinou musel vypít třičtvrtě litru vody a teď už ulehá na stůl.

„Pane Špinka, my si vás napíchneme, zajistíme periferní žílu. Jak zajistíme žílu, dáte si ruce nahoru a během vyšetření budete dostávat pokyny,“ informuje pacienta radiologická asistentka Hana Zdráhalová.

Přerovská nemocnice už v minulosti CT přístroj měla, tento je ale modernější. „Je rychlejší, celkové vyšetření trvá kratší dobu. Ta spirála je mnohem rychlejší než u předešlého CT vyšetření čili komfort pacienta je daleko větší,“ popisuje Zdráhalová.

„Hlavní výhody jsou ještě v tom, že celé to zařízení je rychlejší, s menší radiační zátěží, což má provozní výhodu, stihneme více pacientů. Dále to, že máme portálová řešení, to znamená, že výsledky, které diagnostikující lékař okamžitě vidí, může vidět více lékařů naráz. Můžou se lépe edukovat, můžou lépe sdílet názor na nálezy, které vidí. A samozřejmě to, že je celá nemocnice digitalizována, umožňuje transport výsledků co nejdříve na klinická pracoviště, kde je pacient ošetřen,“ vysvětluje ředitel Nemocnice Přerov Jiří Ševčík.

Dosud v přerovské nemocnici vyšetřili na 5 tisíc pacientů ročně. Díky novému zařízení by se toto číslo mohlo zvednout až o čtvrtinu.

autor: kra
Spustit audio