Markéta Kočí-Machačíková: Podobenka. Nový seriál připomíná Olomouc roku 1918

27. říjen 2018

Jako by se jich vzdálený krvavý konflikt ani netýkal – návštěvníci olomoucké kavárny Maya přišli dnes večer obdivovat koncert talentované slečny Esther. V prvních tónech klavíru se však začne odvíjet příběh, který nakonec spojí oběti i přeživší jedné světové války dohromady.

Český rozhlas Olomouc u příležitosti výročí založení Československé republiky uvede původní dramatický seriál nazvaný Podobenka. Pro rozhlas jej napsala Markéta Kočí-Machačíková, která se nechala inspirovat osudy skutečné rodiny Mayových, rodiny, která se zasloužila o velkou proměnu olomoucké čtvrti Hejčín.

Během čtyř podvečerů tak můžete v našem vysílání sledovat osudy továrníka Alberta Maye, majitele rodinné čokoládovny, prudkého šéfa, který se vyrovnává s úbytkem zakázek během války, jeho dcery Esther, nadané pianistky, jíž z fronty píše její milý Martin, Moritze, Albertova syna, který svého otce zklamal. Zároveň okusíte atmosféru Olomouce roku 1918, atmosféru plnou ztrát i nabývání, kdy staří hrdinové mizí a místo nich se objevují hrdinové noví.

Nenechte si ujít příběh nezadržitelné doby, ve které není dobrých rozhodnutí. To vše v kulisách středomoravského města a s dobovou hudbou. Do hlavních rolí režisér Tomáš Soldán obsadil Kristýnu Krajíčkovou, Ivana Dejmala, Olgu Kaštickou-Zimmermannovou, Ladislava Koláře, Milana Holendu a Jana Ťoupalíka. Těm budou sekundovat herci z Olomouce, Brna i Ostravy.

Premiéry čtyřdílného seriálu odvysíláme od 6. října celkem po čtyři soboty, vždy krátce po 18. hodině. Po odvysílání se seriál stane součástí další historické vrstvy interaktivní mapy Ostrov Olomouc na adrese www.ostrovolomouc.cz.

Markéta Kočí-Machačíková: Podobenka

  • účinkují: Kristýna Krajíčková, Ivan Dejmal, Olga Kaštická-Zimmermannová, Ladislav Kolář, Milan Holenda, Jan Ťoupalík, Kateřina Veselá, Václav Bahník, Marek Pešl, Petr Vaněk, Jaroslav Krejčí, Josef Bartoň a další.
  • dramaturgie: Iryna Shkaruba
  • spolupráce na pořadu: Klára Novotná, Martin Velíšek
  • produkce: Tereza Tichá
  • mistr zvuku: Zdeněk Prchlík
  • klavír: Kristýna Znamenáčková
  • režie: Tomáš Soldán

Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.