Neobyčejný příběh kostelních zvonů ze Starého Bohumína má šťastný konec

22. prosinec 2015
Česko – země neznámá

Adam a Josef. Tak se jmenují dva kostelní zvony ze Starého Bohumína ve Slezsku, které potkal nečekaný osud. Jejich vyzvánění se rozléhalo Bohumínem po několik staletí. Ovšem s výjimkou posledních 73 let, kdy se oba zvony ocitly stovky kilometrů daleko od svého rodiště.

Adama a Josefa odlil v roce 1620 pro Farní kostel Narození Panny Marie Starobohumínské Léčivé opavský zvonař Hans Knuff. Za druhé světové války přišli ale do města Němci, zvony z věže sundali a v rámci válečné rekvizice je v březnu 1942 odvezli do Německa.

Jen díky tomu, že byly vyrobeny z kvalitních materiálů a měly nemalou historickou hodnotu, nedošlo k jejich roztavení. Dostaly se na tzv. pohřebiště zvonů u Hamburku, kde spolu s dalšími zvony přečkaly celou válku. Poté byly každý zvlášť umístěny do německých kostelů, kde sloužily několik desetiletí.

První novodobé pokusy o navrácení zvonů do Starého Bohumína proběhly v 90. letech 20. století. I z tohoto důvodu založili bohumínští patrioti občanské sdružení Přátel bohumínské historie. V průběhu náročných vyjednávání s německou stranou, která zprvu nevypadala moc nadějně, se sdružení zaměřilo i na uspořádání sbírky na pořízení zcela nových zvonů.

Zvony dostaly nová srdce

Do Starého Bohumína ale nakonec dorazila z Německa dobrá zpráva. Němci rozhodli, že zvony Adama a Josefa vydají a vrátí zpět do jejich domoviny. Cestou do Bohumína si na přelomu minulého a tohoto roku udělaly oba zvony malou zastávku ve zvonařské dílně v Brodku u Přerova, kde prošly kompletní očistou a kde dostaly také nová srdce. Letos na jaře oba zvony s dojetím přivítali starobohumínští zpátky doma.

Farní kostel Narození Panny Marie kousek od náměstí

Všichni se těší, že je brzy uslyší zase vyzvánět. Než se tak ale stane a do kostela se pořídí nová zvonová stolice, aby se staré zvony vešly k těm novějším, jsou momentálně zvony Adam a Josef umístěné v prostorách zrekonstruovaného Národního domu na Náměstí Svobody ve Starém Bohumíně. Místo slouží jako Informační centrum, kde se s celým pohnutým osudem starobohumínských zvonů mohou zájemci seznámit a na samotné zvony staré bezmála čtyři sta let si třeba i opatrně sáhnout.

A možná je zaujme i to, co je na zvonech napsáno. Přeloženo do češtiny na nich stojí: „ Až uslyšíte můj hlas, nezatvrzujte svá srdce. Tak jako slunce hřeje a svítí na všechny bez rozdílu, tak i hlas těchto zvonů snad bude znít pro všechny, kdo jim budou ochotni naslouchat.“

autor: čan
Spustit audio