Netradiční letní tábor. Na statku nedaleko Bouzova se scházejí a vzdělávají pěstouni

4. srpen 2023 09:15

Na statku nedaleko Bouzova se scházejí nejen děti v pěstounské péči, ale také jejich pěstouni.

Organizace Náruč dětem přichystala pro děti v pěstounské péči a jejich opatrovníky letní pobyt. „Děti máme rozdělené zhruba do pěti skupin a pro každou skupinku se snažíme udělat program vzhledem k jejich věku. Je tady asi kolem 35 dětí od jednoho roku až do patnácti let,“ říká pracovnice organizace Náruč dětem Miluše Bradová.

Děti ale na statku nejsou samy. Tento pobyt je především určen dospělým pěstounům. „Pěstouni mají povinnost ze zákona vzdělávat se a my pro ně vždy děláme tento pobyt. Sejdou se tady a společně se vzdělávají,“ doplňuje ředitelka organizace Náruč dětem, Eva Kopecká.

Pěstounství má smysl

Přestože pěstounství není vždy snadné, spousta pěstounů v něm vidí obrovský smysl. „Jenom ten pocit, když si představíte, co těm dětem dáte za šanci. Zažít to, co by jinde nezažily ve své biologické rodině nebo v ústavu. Tak to prostě smysl má. Samozřejmě někdy je to náročné, ale rozhodně to stojí za to,“ říká pěstounka Barbora Kovářová.

Nedostatek pěstounů v Olomouckém kraji

V České republice je dlouhodobě nedostatek pěstounů. Konkrétně v Olomouckém kraji je aktuálně v pěstounské péči více než 660 dětí, o které se stará zhruba 530 pěstounů, a to včetně těch, kteří jsou s dětmi příbuzní (prarodiče, pozn. red.). Dalších více než 450 dětí je v ústavní péči a na tu pěstounskou stále čeká.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Autor textu: Sabina Müllerová 

Spustit audio