Neukáznění řidiči si zkracují cestu po cyklostezce na okraji Lipníku

29. květen 2019

Kličkují mezi cyklisty, maminkami s kočárky i dětmi na odrážedlech. Řeč je o řidičích, kteří nerespektují v okolí hradu Helfštýna na Přerovsku objíždky opravované silnice, a zkracují si cestu po frekventované cyklostezce kolem řeky Bečvy. Nepovolenou zkratkou ušetří zhruba 20 kilometrů. Jízdám po ní se snaží zabránit hlídky městské policie z Lipníku nad Bečvou.

Minimálně dvakrát denně hlídka městské policie nastupuje do služebního auta a vyráží na okraj města k cyklostezce.

„Stává se nám, že řidiči si tady zkracují objížďku, která vede od Nových dvorů přes Sušice, Oldřichov zpátky na Osek, byly tam nějaké symbolické pokuty,“ říká mi Vlastimil Pospíšil. Strážník lipenské městské policie.

Přijíždí k nám tmavomodré auto. Vlastimil Pospíšil ho zastavuje. Řidičem je Ladislav Koutný majitel nedaleké vodní elektrárny na Bečvě. Jako jeden z mála má výjimku k vjezdu. „Jedu na poruchu elektrárny, jinak bych jel až večer, kdy tady nikdo není,“ říká Koutný.

Na in-line bruslích nás míjí paní Eva s pětiletou dcerkou. Projíždějícím autům tu prý uhýbají často. „Je to nebezpečné, musíme zastavovat a uhýbat. Není tady dostatek místa, aby se vyhnul cyklista, bruslař a auto,“ říká paní Eva. „Když jedu sama, tak mi to nevadí, ale když jedu se synem, tak se samozřejmě bojím. Řidiči jezdí nepřiměřeně rychle, je to nebezpečné,“ popisuje podobné zkušenosti paní Tereza.

Strážníci budou provoz na cyklostezce kontrolovat až do konce roku. Do té doby totiž silničářům vyprší termín pro ukončení oprav všech cest v okolí.

autor: kra
Spustit audio

Související