Špenátový koláč
Což takhle dát si na Zelený čtvrtek špenátový koláč? Pokud se nechcete tradičního špenátového jídla vzdát, udělejte si ho na pečený způsob.
Špenátový koláč budete mít hotový asi za hodinu a půl a určitě vám zachutná. Apetýt vám poradí, jak na to!
Na těsto budete potřebovat:
- 320 g mouky
- 130 g másla
- 1 vejce
- 3 lžíce studené vody
- špetku soli
Do náplně si nachystejte:
- 250 ml mléka
- 250 ml smetany ke šlehání
- 4 vejce
- 250 gramů čerstvého špenátu
- 50 gramů tvrdého sýra nebo parmezánu
- sůl a pepř
Postup:
- Nejprve se vrhněte na těsto, ať má čas si odpočinout.
- Všechny ingredience dejte do mísy, smíchejte a vypracujte v hladké těsto.
- Přikryjte ho mikrotenovým sáčkem a dejte na půl hodiny odpočinout do lednice.
- Předehřejte troubu asi na 180 °C.
- Špenát properte, spařte vroucí vodou a nechte okapat, listy pokrájejte.
- V misce vyšlehejte vajíčka, smetanu a mléko.
- Přidejte k nim najemno nastrouhaný tvrdý sýr podle chuti.
- Nezapomeňte směs osolit a opepřit.
- Jakmile je náplň připravená, vytáhněte těsto z chladničky a vyválejte ho.
- Vyložte jím koláčovou formu a naplňte špenátem.
- Vše nakonec přelijte řídkou smetanovou směsí.
- Dejte do trouby a pečte asi 45 minut.
- Až jsou okraje zlatavé a náplň ztuhne, koláč je hotový.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.