Mišpulková marmeláda podle receptu z České kuchařky Hany Dumkové z roku 1883
V dobách našich babiček bylo běžné zpracovat nejen to, co rostlo na zahrádce či v sadu, ale i divoce rostoucí ovoce. Například mišpule. Co vše z nich babičky uměly připravit a jak dělaly mišpulkovou marmeládu nám poví Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Z hodně vyzrálých mišpulek vyberou se zrna; mišpulky dají se na misku, na které denně několikráte se třou a míchají, aby úplně změkly.
Velmi změklé mišpulky protlačí se sítem, a co protlačeného masa, tolik přidá se cukru roztlučeného, vše společně se míchá a spolu zavařuje, načež se do nádob ukládá.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://olomouc.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://olomouc.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.