Nestihli jste ve vysílání naši velikonoční nadílku? Nevadí, vychutnejte si ji zpětně

10. duben 2023, aktualizováno

Na letošní jarní sváteční dny jsme pro vás připravili kromě obvyklých rubrik a pořadů také malý výběr hanácké tradiční tvorby z našeho archivu. Pokud jste naši nadílku nestihli ve vysílání, můžete si ji vychutnat teď zpětně na webu.

To nejlepší z naší velikonoční nadílky

Má léta s Pavlem Dostálem. Vzpomínky Richarda Pogody na jeho letitého přítele, spoluautora písní a také politika, od jehož narození letos uplynulo 80 let.

Humoreska rodáka z Nákla Aloise Zábranského. Žil v letech 18581921 a vlastním jménem byl František Červínek. Vystudoval práva na Univerzitě Karlově, poté působil jako právník v Uherském Hradišti. Toho jeho občanské povolání mu bylo take velikou studnicí inspirace pro jeho psaní literární. Povídka Šebesta Krbec a zaječí otázka na Hané je toho živoucím důkazem. V režii Michala Bureše nám ji povypráví Ladislav Lakomý.

Vraťme se do období první světové války, kam vás zavede příběh Jak se ve vujno kšeftovalo” hanáckého písmáka Ludvíka Přidala. Jeho život je ohraničen roky 18861961 a je pevně svázán s hanáckou lidovou kulturou. V režii Michala Bureše vypráví Eva Janěková o tom, kterak tetka Hrabalka sháněla nové boty.

Malý výlet po jižní části našeho kraje. Pod názvem Dež se řekne Haná” se skrývá literární zastavení nad krásami hanácké krajiny a také hanáckého jazyka. Původní povídku napsal a účinkuje v ní Jiří Vrba.

Pohádkový příběh, který se odehrává ve Věrovanech. Jeho autorem je zdejší uherskohradišťský i novojičínský právník a přítel básníka Petra Bezruče Otakar Bystřina. Hanácká humoreska o rybáři a hastrmanovi nazvaná Labutí píseň” je autorovým posledním literárním návratem do rodného kraje, napsaným roku 1930. Pro rozhlas ji s hercem Luďkem Eliášem a Hanáky z Mezic Karlem Závodným a Markem Ošťádalem nastudoval režisér Michal Bureš.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.