Dobré kuře. Klášterní pokrm z 15. století

Tento recept je velmi starý. Pokrm pochází z 15.století a vařili ho mniši v klášterech. Pochutnávali si na něm i samotní arcibiskupové.

Ingredience
  • 1 kuře o hmotnosti cca 1 ½ kg
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 pórek
  • 1 plátek celeru
  • sůl, voda
  • ⅛ l suchého bílého vína
  • 75 g staršího bílého chleba
  • ¼ l vývaru z vaření
  • šťáva z ½ citronu
  • ¼ l suchého bílého vína
  • 2 hřebíčky
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • černý pepř, čerstvě mletý
  • 1 lžíce másla

Vykuchané, očištěné a umyté kuře dáme do velkého hrnce. Cibuli oloupeme a napícháme do ní hřebíčky. Mrkev, pórek a celer očistíme, omyjeme, nakrájíme na kousky a spolu s připravenou cibulí přidáme ke kuřeti. Osolíme a přilijeme tolik vody a vína, aby bylo kuře zakryté.

Přikryjeme poklicí a pomalu přivedeme k varu. Během vaření sbíráme vzniklou pěnu. Na mírném ohni necháme vařit cca 45 minut.

Chléb namočíme do vývaru s vínem a citronovou šťávou, protřeme přes jemné síto nebo rozmixujeme do hladka. Ochutíme zázvorem, kmínem, pepřem a špetkou soli a za stálého míchání přivedeme k varu. Pokud je omáčka příliš hustá, naředíme ji ještě trochou vývaru.

Kuře vyjmeme, odstraníme kůži a vykostíme. Maso ze všech stran krátce opečeme na másle. Hotové dáme na mísu, přelijeme omáčkou a před podáváním můžeme podle chuti ještě trochu okořenit nebo osolit.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko