Kuře s hříbky. Inspirace od Magdaleny Dobromily Rettigové
Jemná chuť na másle dušeného kuřecího masa je podtržena nenapodobitelným aróma hříbků a smetany. Jedná se o velmi dobrý pokrm, který stojí za vyzkoušení.
- 4 zadní kuřecí čtvrtky
- 250 g čerstvých hříbků nebo hrst sušených
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 200 ml sladké smetany
- vývar
- muškátový květ
- petrželka
- sůl
Omyté kuře naporcujeme, osolíme a na 1 lžíci másla krátce opečeme a pak dusíme do měkka. Během dušení podléváme vývarem. Na druhé polovině másla podusíme na plátky nakrájené omyté hříbky spolu s najemno nakrájenou petrželkou. Pak je osolíme, podlijeme malým množstvím vývaru a dusíme do měkka. Šťávu vysmahneme, houby zaprášíme moukou, trochu opečeme a podlijeme vývarem. Necháme chvíli provařit, aby omáčka zhoustla. Na závěr přilijeme smetanu a ochutíme mletým muškátovým květem. Velmi krátce povaříme. Porce kuřete přelijeme omáčkou a posypeme petrželkou. Jestliže použijeme sušené hříbky, tak je před vařením namočíme na půl hodiny do vývaru. Pak je vymačkáme a použijeme jako čerstvé.
Příloha: kynuté nebo žemlové knedlíky, těstoviny
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.