Chlebové dalamánky. Hodí se téměř ke všemu

Chlebové dalamánky jsou na přípravu jedodušší než chléb. Hodí se téměř ke všemu. Jen tak suché nebo s máslem, na sladko i na slano. Jsou báječné třeba jako příloha například k pikantnímu guláši.

Ingredience
  • 250 g žitné chlebové mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 1 středně velký vařený brambor
  • 20 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • cca 300 ml vody
  • sůl
  • Na posypání: kmín a hrubozrnná sůl

Z droždí, vlažné vody s trochou mouky a cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme oba druhy mouky, osolíme, přidáme prolisovaný nebo najemno nastrouhaný brambor, zkynutý kvásek a vlažnou vodou zaděláme tužší těsto. Povrch těsta poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout.

Chlebové dalamánky

Vál poprášíme moukou, těsto rozdělíme na 16 stejných kousků, z kterých utvoříme polodlouhé dalamánky. Položíme je na plech, vyložený pečícím papírem a necháme ještě chvíli zkynout. Po cca 15 minutách potřeme dalamánky vodou, podélně je mělce nařízneme, posypeme solí a kmínem a pečeme cca 20 minut ve středně vyhřáté troubě při 160°C. Opět se však řídíme typem použité trouby.

Dalamánky můžeme podávat jako přílohu k masitým pokrmům, ale i samostatně namazané máslem, obložené šunkou a zeleninou, nebo jen tak třeba s podmáslím.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko