Roman Ludva: Jak se vaří republika. Čtyřdílný seriál o lidskosti a kuchařství na pozadí mladého Československa
Třicet let života jednoho po všech stránkách mimořádného kuchaře připomíná jízdu na horské dráze, kterou se řítí také mladé Československo. Svezte se s námi, nebudete litovat.
Neuvěřitelný příběh, ve kterém jde o čest i o život, začíná 31. prosince roku 1918. V olomoucké vile Primavesi se ten den schází skupina přátel. Otto Primavesi a jeho žena, vídeňská herečka Eugenia, hostí architekty vily Franze von Krausse a Josefa Tölka a taky sochaře Antona Hanaka a architekta Josefa Hoffmanna, již se podíleli na její výzdobě. Vzpomínky na postupné budování a krášlení domu a nostalgická debata o architektuře a umění jsou metaforou konce jedné éry.
V kuchyni zatím kuchař Franz Morávek diriguje služebné i svého pomocníka Aloise Švédu. Ví, že se rodina Primavesi chystá sotva narozenou republiku opustit a že do Vídně chce s sebou vzít i svého nenahraditelného kuchaře. Jenže vinou intriky Aloise Švédy dopadne všechno jinak, než si představoval…
Primavesi odjíždějí a Franz se vydává na svou kuchařskou a životní anabázi. Z kuchyně vily Primavesi přes hotelovou kuchyň U Arcivévody Štěpána, ministerskou kuchyň Aloise a Karly Rašínových, hradní kuchyň Hany a Edwarda Benešových do hotelu Šroubek, a nakonec zpátky do Olomouce. Tentokrát už ale k plotně závodní kuchyně.
Pořad Setkání s literaturou poslouchejte každou říjnovou vždy v sobotu od 18:04 ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc. Následně po neomezeně dlouhou dobu zde na webu nebo v aplikaci mujRozhlas.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka