Nová látka chrání kůži před škodlivým slunečním zářením a stárnutím. Vyvinuli ji olomoučtí vědci

17. duben 2018

Olomoučtí vědci vyvinuli látky, které ochrání lidskou kůži před škodlivými účinky ultrafialového záření. Malé molekuly fungují dobře proti stárnutí pleti. O novou látku už se zajímá anglická farmaceutická firma.

Výzkumníci v Olomouci jako první na světě zjistili, že cytokininy, zjednodušeně řečeno rostlinné hormony, umí chránit naši kůži před škodlivým ultrafialovým zářením UVA i UVB, vysvětluje chemická bioložka Lucie Plíhalová. „Díky spolupráci s Lékařskou fakultou Univerzity Palackého, kde jsou lidé, kteří dokážou odebrat kožní buňky z živého materiálu a dopěstovat je, jsme tyto látky testovali a zjistili jsme, že dokážou kožní buňky chránit,“ dodává.

Nejprve ale podle hlavního autora práce Martina Höniga museli vyloučit případnou fototoxicitu molekul, tedy že působením UV záření se nestanou nebezpečnými.

„Takhle vypadá ta hlístice, na které se látky zkoušejí,“ ukazuje Lucie Plíhalová na monitoru malé zkroucené háďátko. Testy výzkumníci dělali nejen na kožních buňkách ale právě také na celých organismech.

„Hlístice je zajímavá v tom, že na spoustu látek reaguje podobně jako savci. A my jsme zjistili, že pokud tyto hlístice nakrmíme našimi látkami, potom se dokáží lépe vyrovnat se stresem, který u nich uměle vyvoláme,“ popisuje Hönig.

Využití najde v kosmetice

Malé molekuly rostlinných hormonů podle Lucie Plíhalové čekají na využití v lékařství a kosmetice. „Do krému, který jsme si modelově udělali, se použijí ve velmi malé koncentraci. Ale spíše je to vedeno tím směrem, že ty kožní buňky chrání proti UVA záření, které jak známo způsobuje stárnutí pleti,“ říká výzkumnice.

Molekuly tedy nefungují jako štít nebo tenká vrstva v opalovacích krémech. Umí ale přenastavit a zapojit ochranné geny tak, aby se naše kůže sama dokázala škodlivému záření a tedy i stárnutí bránit. Látky olomouckých výzkumníků jsou chráněné patentem a testuje je teď velká kosmetická firma.

autor: bam
Spustit audio