Nová multifunkční hala v Olomouci? Developerská firma chce závazek od města na tři dekády

9. září 2022 11:05

Olomoučtí zastupitelé schválili na svém posledním zasedání před zářijovými komunálními volbami přípravu podkladů pro další posouzení projektu developerské společnosti Redstone na stavbu multifunkční haly. Investor ji chce postavit ve Velkomoravské ulici. Po městu ale požaduje, aby se podílelo 30 let na provozních nákladech. Konečné rozhodnutí, jestli město tyto podmínky přijme, bude až na novém zastupitelstvu.

„Já bych novou určitě nestavěl. Plecharéna k Olomouci patří, měla by být zachovaná. Pochopitelně by snesla rekonstrukci, a to docela podstatnou. Ale když jsem viděl plány na novou sportovní halu, tak toho já příznivcem úplně nejsem,“ myslí si o olomouckém zimním stadionu hokejový fanoušek Adam.

Mnozí další by si ale naopak přáli novou sportovní halu. Postavit ji chce developer Richard Morávek, a to na místě brownfieldu v bývalém vojenském areálu, kde vznikne čtvrť Nová Velkomoravská.

„Utkání by zde mohlo sledovat až sedm a půl tisíce diváků, koncerty a kulturní akce přes devět tisíc diváků. Součástí projektu je i tréninková plocha pro hokej, hřiště pro míčové sporty s kapacitou 700 diváků. Součástí je také další zázemí pro trénink a fungování sportovních klubů,“ popisuje mluvčí developerské firmy RedStone Petr Hlávka.

Nová hala jedině s příspěvkem na provoz od města

Výstavba takové haly podle něj má přijít na zhruba 1,8 miliardy korun. Po městě investor žádá spolupráci na projektu ve formě každoročního příspěvku na provoz ve výši bezmála 37 milionů korun. A to po dobu třiceti let. Příspěvek se bude zvyšovat o inflaci.

„Zařízení tohoto typu jsou v principu ztrátová. Bez příspěvku samosprávy projekt realizovat nebudeme, jedině s příspěvkem se projekt dostane na kladnou nulu,“ dodává Hlávka.

„Zařízení tohoto typu jsou v principu ztrátová. Bez příspěvku samosprávy projekt realizovat nebudeme.“ 

Mluvčí developerské firmy RedStone Petr Hlávka

Zastupitelé se nabídkou zabývali tento týden na svém posledním zasedání před komunálními volbami na konci října. Po dlouhé diskuzi odsouhlasili přípravu podkladů pro další posouzení projektu. Zastupitelstvo by o podpoře projektu mělo rozhodnout v příštím roce, po letošních komunálních volbách to už bude v novém složení.

Spustit audio

Související