Začala demolice bývalých kasáren na Velkomoravské ulici v Olomouci. Má zde vzniknout obytná čtvrť i multifunkční aréna

3. březen 2022, aktualizováno

V bývalém vojenském areálu u olomoucké Velkomoravské ulice začaly demoliční práce. Někdejší armádní budovy by dělníci měli odstranit do konce roku. V budoucnu by je měla nahradit nová obytná čtvrť, kterou chce v lokalitě vybudovat soukromý investor. Kromě bydlení plánuje i stavbu multifunkční haly.

Řidič v bagru s hydraulickými nůžkami postupně rozebírá bývalý ženijní sklad u Velkomoravské ulice. Postupně půjdou k zemi všechny. „Těch objektů je tady asi 35, z toho máme zbouraných už 14, které byly jednodušší, nízkopatrové, zděné. Ty už jsou zbourané a byl proveden i zpětný zásyp. Nyní se pouštíme do strojní demolice větších objektů,“ popisuje Matěj Smětal, majitel demoliční firmy.

Budovy by měli dělníci odstranit do konce letošního roku. Většinu materiálu firma ponechá na místě a později využije. Pokud by jej odvážela, muselo by na skládku podle Smětala zamířit zhruba čtyři tidsíce kamionů. Celá demolice má být hotová do konce roku, pak chce v místě investor začít budovat byty.

Demolice bývalých kasáren na olomoucké Velkomoravské ulici

„V současné době děláme koncepční studii, která bude jasně definovat blokovou strukturu na tomto území. Nicméně když jsme si počítali možnosti, tak toto území poskytuje nad 250 tisíc metrů čtverečných hrubé podlahové plochy,“ popisuje technický ředitel developerské firmy Pavel Nádvorník.

„Mohlo by tu být zhruba 12 bloků. Peněžně bude každý blok asi jedna miliarda a doba jednoho takového bloku je přibližně jeden rok. Plánovali jsme, že by ta doba tedy mohla být 12 až 15 let,“ dodává Nádvorník.

Investor se městu zavázal, že v místě navíc postaví multifunkční halu. „Naše společnost se zavazuje k tomu, že celou tu multifunkční halu vyprojektujeme, postavíme a budeme provozovat. Od města bychom rádi chtěli příspěvek. Tak, jak přispívá na sportovní kluby v Olomouci, tak aby přispívalo i na provoz této haly,“ zmiňuje Nádvorník. O této možnosti už podle něj zástupci developerské firmy s městem jednají.

autor: bas
Spustit audio