Nová vodní nádrž u Žádlovic pomůže se zadržováním vody v krajině

6. listopad 2021

Novou vodní nádrž dokončili zhruba po roce a půl dělníci nedaleko loštické místní části Žádlovice na Šumpersku. Postavili ji v rámci programu Vracíme vodu lesu pod záštitou Lesů České republiky. Pomůže hlavně se zadržováním vody v krajině.

Nová vodní nádrž U pily v Žadlovicích

„Máme tady vodní plochu o výměře 5780 metrů čtverečních. Původně zde byla stará nefunkční poškozená hráz, která netěsnila. Nad ní byly už přestárlé porosty topolů, takže bylo rozhodnuto, že se v této části hráz obnoví,“ popisuje na hrázi nové vodní nádrže vodohospodář Lesů České republiky Michal Najman. A dodává, že na její stavbu dělníci použili jen minimum betonu. „Nádrž je koncipovaná jako přírodě blízká. Podporuje místní územní systém ekologické stability, není to řešené s účelem intenzivního chovu ryb ani koupání,“ pokračuje Najman.

Nová vodní nádrž U pily v Žadlovicích

Kromě samotné vodní nádrže byla součástí projektu i úprava koryta potoka Podhrádku a vybudování lesních tůní. „Na ploše 1,3 hektaru máme systém deseti tůní, mezi kterými se line koryto vodního toku o snížené kapacitě. Při každém povodňovém průtoku se voda vylije do nivy, bude se zadržovat v tůních,“ dodal vodohospodář.

Jak doplňuje mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová, přírodě blízké vodní prvky napomůžou taky obojživelníkům a drobným živočichům. „Z ekologického hlediska je vodní nádrž spolu s revitalizovaným tokem a deseti novými tůněmi významným lokálním biocentrem zvyšujícím biodiverzitu,“ upřesnila Jouklová.

Náklady na vodní nádrž u Žádlovic přesáhly 7 milionů korun. V rámci programu Vracíme vodu lesu připravují Lesy České republiky v Olomouckém kraji mnoho dalších projektů. V příštím roce chce podnik v regionu zahájit celkem 15 staveb.

Spustit audio