Nové dopravní značení zakazuje tranzitní dopravu v jižní části Olomouce. Obyvatelé cítí úlevu

29. březen 2021

Úleva. Tak hodnotí obyvatelé jižní části Olomouce nové dopravní omezení, které má odvést z městských čtvrtí Holice, Nové Sady, Povel, Slavonín a Nedvězí těžkou tranzitní dopravu. Zákazové značky pro vozidla nad 12 tun v nich nechala rozmístit radnice. Platit začaly v pondělí.

„Jednoznačně to bude obrovská úleva pro celou Holici. Ten hluk z dopravy se tam rozléhá do celé městské části,“ s úlevou říká předseda komise městské části Holice František Ryšánek. „Nejvíc dotčená je ulice Keplerova, jsou tam dva přechody pro chodce bez světelného označení. Bohužel se tam často nedodržuje povolená rychlost, což je velice nebezpečné,“ pokračuje Ryšánek.

 Zástupci městských částí si už dlouhodobě stěžují na průjezd těžkých aut kolem domů. Nákladní dopravu tak město podle mluvčího radnice Michala Folty snaží omezovat už několik let. „V roce 2009 byla například uzavřena Foerstrova ulice pro vozidla nad 12 tun, v roce 2016 k tomu přibylo omezení nákladní dopravy nad 6 tun do centra města, v roce 2017 jsme omezili průjezd těžké nákladní dopravy Hamerskou ulicí. Je pravda, že město zatím neuspělo ve všech svých cílech, protože je nutné brát v potaz, že nerozhoduje o všech komunikacích, ale pouze o svých, které jsou v majetku města. Pokud jde o větší komunikace ať už krajské nebo státní, tak tam je potřeba vždycky najít nějaký soulad s plány našimi a jejich vlastníků,“ přiblížil Folta.

I přes nesouhlas ministerstva dopravy se proto město stále snaží omezit nákladní dopravu v ulicích Brněnská a Velkomoravská.

autor: bam
Spustit audio