O den kratší pobyt nebo jen běžky. Na školách řeší, jak se vypořádat se zdražováním lyžařských kurzů

10. říjen 2022 20:10

Ředitelé škol řeší s předstihem organizaci lyžařských výcviků. Kvůli vysokým cenám energií i dalších nákladů počítají se zdražením kurzů. Jak velké bude, ale zatím netuší. Ovlivní to i ceny skipasů. Vedení některých škol přesto preventivně rozhodlo zkrátit dobu výcviku. Jinde vymýšlí záložní variantu pro případ, že by skipasy byly příliš drahé.

V přízemí prostějovské základní školy Melantrichova je sklad sportovního vybavení. Kromě různých míčů, sítí nebo lan jsou tu uskladněné i lyže. „Vlevo vidíme sjezdové bavení, v zadní místnosti jsou běžky. Jsme schopni na lyžařský výcvik zapůjčit každému žákovi běžky, aby nemuseli rodiče řešit tento problém,“ popisuje ředitel školy Roman Pazdera. Do 14 dnů chce mít škola jasno v tom, kolik dětí v letošním školním roce na lyžaře. „Každoročně pořádáme dva lyžařské kurzy,“ upřesnil Pazdera.

Zatímco v předchozích dvou letech kurzy ovlivňovaly problémy spojené s pandemií koronaviru, letos se k nim přidávají i rostoucí ceny energií. Podle Pazdery to například u ubytování znamená zdražení o zhruba šedesát korun na den. „Ale bohužel, co se týče ceny za skipasy, tak ty ještě nejsou známé. Asi z toho důvodu, že nikdo netuší, co bude po Novém roce. Takže očekáváme, co bude,“ konstatuje ředitel.

„Co se týče ceny za skipasy, tak ty ještě nejsou známé.“
Roman Pazdera, ředitel prostějovské základní školy Melantrichova

Škola proto řeší i náhradní variantu v případě, že by cena skipasů byla příliš vysoká. „Řešili bychom to způsobem, že bychom dali přednost běžeckému výcviku, kde finanční nároky takové nejsou,“ říká Pazdera.

Sami provozovatelé vleků konečné ceny zatím neznají. Se zdražením ale počítají. Uvedl to už dříve například šéf areálu na Červenohorském sedle Martin Dubský. „Musíme najít kompromis mezi navýšením ceny a cenou skipasu. Určitě to nebude zdražení v řádu stovek procent, ale opravdu to budou jenom jednotky procent,“ zmiňuje Dubský.

Čtěte také

Kvůli zdražování už první opatření v souvislosti s lyžařským výcvikem přijali i v prostějovské základní škole Kollárova. Podle ředitele Josefa Hrachovce kurz zkrátí o jeden den. „Předpoklad byl, že bychom to tímto snížili a vyrovnali zvýšenou cenu, protože jak ubytování, strava nebo skipas by bylo o ten jeden den a o tu jednu šestinu menší,“ vysvětluje Hrachovec. Konečnou cenu kurzu se na této škole rodiče dozví až na začátku příštího roku.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio