O letcovi Josefovi Františkovi z Otaslavic

8. květen 2020

Stréček Křópal z Břochovan s přípomínkou konce 2. světové války zavzpomínal i na letce Josefa Františka z Otaslavic. Svérázný hanácký pohled na svět a vytříbená nářeční mluva. Krátké postřeh v naší rodné hanáčtině, o tom, co nás páli, aj nepáli.

Josef František se narodil 7. října 1913 v Otaslavicích u Prostějova. Již od dětství jej zajímala letadla, a proto se dobrovolně přihlásil k letectvu. Po složení zkoušek se zařadil k leteckému pluku č. 2 „Dr E. Beneše“, který měl základnu v Olomouci. Od roku 1938 nastoupil k 40. stíhací letce v Praze-Kbelích. Po Mnichovské dohodě odešel se svými přáteli do Polska, kde se zapsal na konzulátu v Krakově, který měl novým letcům zařídit přesun do Francie přes přístav Gdyně.

Dne 29. 7. 1939 již údajně stál na schůdcích lodi, když se na molu objevila skupina Poláků, která odplouvající Čechy přemlouvala ke vstupu do polského letectva. Josefu Františkovi se v Polsku líbilo, a proto nabídku připojit se k polskému letectvu přijal. Spolu s polskými letci odjel na základnu v Deblinu, kde se měl přeučit na polskou techniku a kde jej zastihl začátek války. 2. září se stala základna cílem německých stíhačů. Poláci společně s Františkem museli odjet ze země kvůli postupujícím německým vojskům. Do Francie se dostali 20. října 1939. Společně s polskými letci byl František přijat do L‘Armée de l‘Air. Po kapitulaci Francie odpluli letci na polské lodi do Velké Británie, kde se stal Josef František součástí polské peruti, která se formovala na letišti Northolt. 303. polská stíhací peruť měla k dispozici především letadla Hurricany MK. I. a velení bylo rozděleno mezi Brity a Poláky.

Polská peruť byla během krátké chvíle přeškolena na britskou techniku a mohla se zúčastnit Bitvy o Británii. Josef František v 303. polské peruti sestřelil 17 nepřátelských letadel a jedno pravděpodobně. Uvádí se, že této bilance dosáhl hlavně pro svou neposlušnost dodržovat bojové sestavy. Za svou nekázeň jej velení několikrát potrestalo, ale také si bylo vědomo jeho schopností a nechtělo Františka z perutě vyřadit. Poláci Františkovu taktiku osamělého lovce označili jako ‚metodu Frantiszka‘, Britové pak jako ‚lone wolf‘ (osamělý vlk). Během Bitvy o Británii si mohla 303. polská stíhací peruť zapsat celkem 126 sestřelů a díky tomu se stala jednou z nejúspěšnějších perutí během celé bitvy.

Josef František zemřel 8. října 1940 při letecké nehodě. Okolnosti pádu nejsou doposud známy, uvádí se únava, nebo snaha o akrobatické manévry v malé výšce. V roce 1941 byl povýšen na podporučíka polského letectva in memoriam, roku 1946 obdržel posmrtně hodnost nadporučíka čs. letectva a roku 1991 byl mimořádně povýšen na plukovníka. Josef František zemřel 8. října 1940 ve věku pouhých 27 let. Je pohřben na polském hřbitově v anglickém Nortwoodu.

Zdroj: Webové stránky velvyslanectví České republiky v Londýně

autoři: Tomáš Soldán , Jiří Vrba
Spustit audio

Související

  • KVÍZ: Omite hanácke?

    Český rozhlas Olomouc je na Hané doma. Rozuměli byste nám, kdybychom vysílali v místním dialektu, který je pestrý a rozmanitý? Otestujte své znalosti.