O oči je potřeba se starat, myslete na prevenci, radí přerovská lékařka Gabriela Vránová

30. listopad 2023

Čas hraje roli, stejně jako náš životní styl. I na oči má vliv vyvážená strava doplněná vitamíny. „Doporučila bych určitě přípravky s luteinem a zeaxanthinem,“ radí lékařka Vránová. Důležité jsou také kvalitní sluneční brýle.

Věkem podmíněná makulární degenerace patří mezi nejčastější onemocnění sítnice a sklivce. Souvisí s věkem, životním stylem, s dalšími přidruženými onemocněními nebo kouřením. Vyskytuje se ve dvou formách - suchá a vlhká.

„Ta první se vyléčit nedá, tu druhou umíme zpomalit nebo zastavit,“ upřesňuje lékařka z očního oddělení přerovské nemocnice.

K dalším častým problémům se řadí odchlípení sítnice, diabetická retinopatie a sklivcové zákalky, což jsou malé, volně se pohybující sraženiny.

„Pacienti je často popisují jako pavučinky nebo mušky“ říká Gabriela Vránová. Odstraňují se buď laserovým ošetřením sklivce anebo klasickým chirurgickým zákrokem, ale pouze v případech, kdy člověku brání v práci, při řízení auta nebo čtení.

Pořad Apatyka poslouchejte a zapojte se do něj svými dotazy každý čtvrtek od 10:04. Záznam si následně můžete poslechnout ZDE na webu.

Spustit audio