O pivoňky roste zájem. U Senice na Hané plánují rozšíření pole

12. červen 2021

Na okraji Senice na Hané na Olomoucku má tamní zemědělec vedle pole s obilím ještě jedno s o něco netradičnější rostlinou. Na půl hektarové ploše pěstuje tisíce růžových pivoněk, které teď pomalu rozkvétají a přišel tak čas na jejich sklizeň.

Pivoňkové pole u Senice na Hané

Majitel pivoňkového pole Martin Grecman se s menším traktorem blíží ke květinovým řádkům. „Máme tady malou farmičku. Pivoňky máme na políčku, plocha je tak půl hektaru. Příští rok chceme rozšiřovat. Začíná o to být zájem. Je to taková rarita. Lidé jsou z toho nadšení a my také,“ říká Martin Grecman a do ruky bere kratší tyč s hákem na konci, pomocí které pivoňky sklízí.

Do pěstování květin je v podstatě zapojená celá rodina a u Grecmanů má tradici. Cena Pivoněk z Hané je podle jejich pěstitele výrazně nižší než těch z dovozu. „Snažíme se to prodávat u nás v květinářství, máme nějaké kontakty s velkoobchody a zbytek prodáváme do Rakouska,“ tvrdí pěstitel Martin Grecman.

Martin Grecman v reportáži také prozradil, jak náročné je pěstování pivoněk, kolik pivoňka stojí u nich a kolik v obchodech.

Spustit audio