O přepravní kontejnery z Javorníku je zájem, firma plánuje rozšíření továrny

24. červen 2020

Ještě před pár lety těžila především z výroby obytných kontejnerů. Po uprchlické krizi ale zájem o tyto moduly opadl a majitel strojírenské továrny v Javorníku na Jesenicku hledal díru na trhu. A vsadil na takzvané výměnné nástavby, tedy přepravní kontejnery. Zakázky mu přinesla i pandemie koronaviru.

Výroba kontejnerů v Javorníku

První kontejnery pro přepravu zboží začali dělníci v Javorníku sestrojovat asi před dvěma lety. Tvoří asi 80 procent veškeré výroby. Do pandemie odeslali zákazníkům asi 1500 kusů. A koronavirová krize poptávku po nich ještě zvýšila. „Jelikož v období koronaviru byla poptávka e-shopů zvednuta až o 400 procent, tak se teď zákazník ozval, protože nemá nedostatek. Má nulový stav na skladech. Musíme vyrábět o to víc,“ vysvětluje technik Petr Sawilla a vede mne přitom do jedné z hal.

Výroba kontejnerů v Javorníku

„Je tady zakázka na dalších 500 kusů a očekává se, že budou další zakázky,“ doplňuje mistr svařovny Josef Malaník. Výroba konstrukcí je podobná jako u obytných kontejnerů. Chybí ale vnitřní výbava. „Nástavba může samostatně stát, vozit se na autě a na lodi. Je to jednodušší o to, že je to jedna sériová výroba,“ popisuje Petr Sawilla.

Za pracovní směnu zvládnou dělníci vyrobit 4 až pět 5 konstrukcí. Každá přitom uveze 16 tun nákladu. „To je kompletní výrobek tady v Javorníku od A až do Z. Přijede auto, za 5 minut to má naloženo a jede pryč,“ uzavírá Sawilla.

Výroba kontejnerů v Javorníku

Vyšší poptávka donutila vedení společnosti přistavět novou výrobní halu. Do konce roku by měla být hotová. Továrna pak bude podle Petra Sawilly potřebovat i nové dělníky.

autor: aja
Spustit audio