O senior taxi v Přerově je velký zájem, objednávky jsou i měsíc dopředu. Nezmění to nejspíš ani zdražení

17. srpen 2022 13:05

I měsíc dopředu si lidé v Přerově musí kvůli velkému zájmu objednat volné místo u služby senior taxi. Jednotné jízdné k doktorovi nebo na úřad stojí dvacet korun. Vedení přerovského magistrátu teď ale kvůli rostoucím nákladům na její provoz plánuje zdražení služby.

„Od 1. srpna objednáváme na září a už tam mám některé dny z půlky plné,“ ukazuje Radomíra Mořkovská z přerovského magistrátu tabulku, do které zapisuje jednotlivé objednávky. Aktuálně má v registraci více než 1200 lidí. „Určitě nemůžeme uspokojit všechny klienty. Máme jedno auto a jednoho řidiče, který jezdí po půlhodinách,“ dodává Mořkovská.

Situace se podle Radomíry Mořkovské nezmění ani po plánovaném zdražení služby. „Zatím nevíme přesnou částku, ale určitě to bude víc, protože ceny pohonných hmot jdou nahoru a my to bohužel musíme taky trochu zohlednit. Nebude to ale jako u klasické taxislužby. Pořád budeme dodržovat komfort občanů,“ slibuje Mořkovská.

„Daleko lepší než abych tam jel autem a nějak se stresoval, kde zaparkuji.“
Senior Josef Dorazil o službě senior taxi

Služeb přerovské senior taxi využívá vždy, když jede k lékaři, i 72tiletý Josef Dorazil. „Je to bezvadné. Daleko lepší než abych tam jel autem a nějak se stresoval, kde zaparkuji,“ říká. Službu rozhodně nepřestane využívat ani po zdražení. „Nebude to problém, stojí to za to,“ zmiňuje.

O to, že by kvůli zdražení přišel o klienty, se nebojí ani Vladimír Pospíšil, jediný řidič senior taxi v Přerově. Denně průměrně sveze 13 zákazníků a s úsměvem říká: „Tady máte výhodu, že za volantem neusnete.“

Město musí službu dotovat

Provoz senior taxi je v Přerově ztrátový. Magistrát jej ročně dotuje zhruba 280 tisíci korunami.

Spustit audio