O vedení Olomouce už je jasno. Hnutí ANO vsadilo na partnerství převážně s tradičními stranami

16. říjen 2018

Olomouc má nové vedení. Koaliční smlouvu dnes podepsalo vítězné hnutí ANO s občanskými demokraty, lidovci a hnutím spOLečně, které bude na radnici nováčkem. Městská rada bude mít oproti minulým letům o jednoho náměstka víc. Primátorem Olomouce se stane Miroslav Žbánek z ANO.

„Mě celkem překvapilo, že hnutí ANO tolik usilovalo o koalici s ODS a posléze i s KDU-ČSL, jelikož jak na celostátní úrovni, tak i v té své kampani hlásá změnu, nedůvěru k tradičním stranám. A ve chvíli, kdy si mohli vybrat a mohli mít koalici se subjekty, které nejsou tradičními stranami, stejně těm tradičním stranám nakonec dali přednost,“ komentuje novou olomouckou koalici politolog z Univerzity Palackého Tomáš Lebeda s tím, že koalice v zastupitelstvu bude mít pohodlnou většinu 26 ze 45 křesel.

Budoucí primátor Miroslav Žbánek si nově do své gesce vezme územní plánování a řízení příspěvkových a městských organizací. Náměstků napočítáte nově o jednoho víc, celkem tedy šest. Martinu Majorovi z ODS zůstávají investice, odbor ochrany a také doprava. Lidovec Matouš Pelikán bude nováčkem, na starosti bude mít například smart city. „A informační technologie, na které chce tato koalice klást velký důraz a kde vnímáme, že máme oproti jiným městům poněkud hendikep,“ doplňuje Miroslav Žbánek.

Pavel Hekela se jako jediný zástupce hnutí spOLečně v radě bude starat o kulturní rezort. „Na který chceme klást velký důraz. Životní prostředí, komise městských částí, z příspěvkových organizací Moravské divadlo a Moravská filharmonie Olomouc,“ upřesnil Žbánek.

Školství bude mít na starost Karel Konečný z ANO. Cestovní ruch a sport Markéta Záleská z ODS. Hnutí ANO si bude v osobě Evy Kolářové hlídat ekonomiku a sociální věci. Neuvolněnými radními budou Miloslav Tichý a Milan Feranec z ANO, občanský demokrat Jan Holpuch a lidovec Ladislav Šnevajs.

ProOlomouc jde z druhého místa do opozice

V opozici zůstali komunisté, SPD se Zemanovci, Piráti se STAN a také hnutí ProOlomouc, které mělo druhý největší volební zisk. Jeho lídr Tomáš Pejpek slibuje, že se jejich záběr kritizovaných témat rozšíří a že z toho asi koalice nebude šťastná.

„Koalice v tom složení, ve kterém vznikla, do určité míry bude znamenat změnu, protože s ANO přijde trošku jiný styl, ale zároveň tím spojením s ODS – a to je to, proč my jsme nechtěli do takové koalice – to bude znamenat pokračování dvacetileté olomoucké opoziční smlouvy, protože je přirozené, že ty strany nemůžou popřít svou minulost. To znamená, že nedojde k odstřižení takových těch klientelistických vazeb, které tady zatím ještě fungují,“ uvedl Pejpek.

Nové zastupitelstvo se poprvé sejde 5. listopadu. V prosinci by podle Miroslava Žbánka mělo projednat rozpočet na příští rok.

autor: bam
Spustit audio