O vrchu Hostýnu ve Zlínském kraji se říká, že je nejvíce promodleným místem na Moravě

1. září 2022

Svatý Hostýn, nebo jen Hostýn, na Kroměřížsku ve Zlínském kraji je hora v Hostýnských vrších, na které se nachází významné mariánské poutní místo, které bylo v roce 2018 prohlášeno národní kulturní památkou. Komplex tvoří bazilika Nanebevzetí Panny Marie, ubytovny pro poutníky, křížová cesta Dušana Jurkoviče s mozaikami Jano Köhlera, větrná elektrárna a rozhledna.

Čím je toto místo zajímavé a proč se Hostýn stal poutním místem? „Váže se k tomu legenda z poloviny 13. století. Do této oblasti přitáhla horda Tatarů. Obyvatelé z údolí se rozhodli před nimi ukrýt v lesích v okolí Hostýna, kde objevili pramen vody. A po modlitbách k Panence Marii přišla navíc na Tatary hrozivá bouře, která je doslova rozprášila,“ říká Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Proto je na Svatém Hostýně vyobrazena Panenka Maria s blesky v ruce. „To je právě určitá zvláštnost tohoto místa, všude jsou zobrazení Panny Marie spíše mírumilovná, kdežto tady Panenka Maria Svatohostýnská metá blesky,“ dodává Zdeněk Urbanovský.

Na hoře Hostýn se nachází významné mariánské poutní místo

Při vstupu do samotné baziliky Nanebevzetí Panny Marie uvítá návštěvníky tyrkysově modrá barva. „Podle mě je to jeden z nejkrásnějších barokních interiérů. Myslím si, že takovou atmosféru jako tady skoro nikde jinde nezažijete. A říká se, že svatý Hostýn je jedno z nejvíce promodlených míst na Moravě,“ uzavírá Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio