Občanům se nelíbí plán radnice na předláždění takzvané pražské mozaiky na chodníku u budovy Správy železniční dopravní cesty betonovými dlaždicemi

26. únor 2019

Olomoucká radnice chce nechat předláždit takzvanou pražskou mozaiku na chodníku u budovy Správy železniční dopravní cesty betonovými dlaždicemi. Části lidí se to nelíbí a snaží se město dotlačit k tomu, aby historickou dlažbu zachovala. Radní nově nabízí kompromis. Chtějí zachovat část trojbarevné dlažby, která připomíná kamenný koberec. Spolek Za krásnou Olomouc to nepovažuje za šťastné řešení.

„Tahle dlažba je na Moravě unikátní,“ prohlíží si trojbarevnou kostkovou dlažbu Jan Jeništa ze spolku Za krásnou Olomouc. Tahle dlažba nemá nikde jinde opakovaný vzor. Nahradit ji betonovými dlaždicemi 40 na 40 centimetrů je podle Jeništy škoda.
„Podle ohlasu veřejnosti si myslím, že je jednoznačně potřeba změnit původní záměr a pokusit se zachránit maximum,“ popisuje Jeništa. Pražská mozaika v Olomouci je vzácná i z dalších důvodů.
„Je to jedna z posledních ukázek skutečně ruční práce. Máme tady vysoce kvalitní materiál. Jedná se o bílý mramor a růžový slivenecký mramor, což byl nejdražší mramor těžený v Československu,“ říká Jeništa.

pražská mozaika

Podle náměstka primátora Martina Majora z ODS je problém v tom, že část dlažby je uložená v písčitokamenitém a část v cementovém podkladu. A tak se pravděpodobně ne všechny kostky budou moct znovu použít. „Skombinujeme jak moderní zadláždění, tak v maximální možné míře použijeme původní, které není zničeno maltou. Vytvoříme jakési fragmenty. Je to maximum možného,“ říká náměstek.
A tak město počítá, že zachová jen fragment. Na výtku spolku, že dlažba má jednolitý a nikde opakovaný vzor a tímto zásahem se s nadsázkou řečeno kamenný koberec zničí, náměstek Major odpovídá, že z poloviny by mohla být použita stará dlažba a neumí to jinak vyřešit.

K zachování jen fragmentů 90 let staré pražské mozaiky se spolek Za krásnou Olomouc staví rezervovaně. Počká si na vyjádření městských památkářů a na posouzení technických možností zachování dlažby. Poté zkusí nabídnout vedení města jiné řešení.

autor: bam
Spustit audio