Obchvat Bludova otevřen. Od pátečního rána je jízda autem z Olomouce do Šumperku a zpět rychlejší

22. prosinec 2023 10:02

Řidiči na Šumpersku dostali předčasný vánoční dárek. Silničáři zprovoznili obchvat Bludova, který urychlí cestování z Olomouce do Šumperku a zpět. Zároveň se uleví obyvatelům dopravou zatíženého Bludova.

Délka zhruba pět a půl kilometru, čtyři jízdní pruhy, a 21 mostů a náklady na vybudování přibližně dvě a půl miliardy korun. To jsou základní parametry nového obchvatu Bludova, který od pátečního rána zjednoduší řidičům dojíždění do Šumperka od Olomouce a zpět.

Čtvrteční oficiální otevření obchvatu Bludova

„Ta stavba jednak znamená obrovskou úlevu pro víc než tři tisíce lidí, kteří bydlí v Bludově a doteď každý den čelili dramatické dopravní zátěži. A samozřejmě to znamená významné přiblížení celého Šumperska k centru Olomouckého kraje,“ komentuje ministr dopravy Martin Kupka z ODS.

Jak připomíná šéf ŘSD Radek Mátl, stavba obchvatu byla technicky velmi náročná. „Zvládla se v poměrně krátkém čase. Fakticky za nějakých 30 měsíců je stavba hotová. Dokonce s předstihem jednoho a půl měsíce, než se předpokládalo oproti původnímu zadání. Takže velmi dobrá práce ze strany zhotovitele,“ pochvaloval si Mátl.

Další dopravu mimo Bludov odvede obchvat Chromče

Velkou radost z nové silnice mají hlavně obyvatelé Bludova. Obcí doposud denně projíždělo až 14 tisíc aut a kamionů. „Ty by teď měly směřovat spíše na obchvat, takže se úplně zklidní doprava. Samozřejmě pak ještě pomůže obchvat Chromče, který nám odvede další dopravu,“ říká starosta Bludova Roman Holinka za ODS.

Zmíněný obchvat Chromče, který naváže na ten bludovský, by měl být hotový začátkem příštího roku.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související