Otevírá se obchvat Bludova na Šumpersku. V čem všem tato stavba nejen řidičům pomůže?

20. prosinec 2023

Už ve čtvrtek se otvírá pro motoristy důležitý obchvat Bludova na Šumpersku, který tak zrychlí cestu z jihu Olomouckého kraje do hor. Naváže na již dříve otevřený obchvat Postřelmova.

Samotný obchvat se dá popsat jako čtyřproudá silnici o délce zhruba pět a půl kilometru. Přímo navazuje na obchvat Postřelmova a dále pokračuje kolem obcí Sudkov a Dolní Studénky k jihovýchodnímu okraji Šumperka, kde se přivaděčem napojuje na kruhový objezd u hřbitova.

Součástí stavby je 21 mostů o celkové délce zhruba jeden a čtvrt kilometru. Podle údajů ŘSD stavba vyšla cekem na zhruba dvě miliardy a 300 tisíc korun bez DPH. Na obchvat Bludova naváže taky přeložka silnice č. 11 z Postřelmova do Chromče, která bude odvádět dopravu směrem na Hradec Králové. Ta by měla být hotová začátkem příštího roku.

Komplikace během příprav

Obchvat Bludova se stavěl zhruba dva a půl roku, mnohem déle ale trvala příprava této stavby, které byly spojené s komplikacemi. Přípravy trvaly už od roku 2008, kdy byla dokončena dokumentace pro posouzení vlivu stavby na životní prostředí. Takzvanou EIU stavba získala o rok později, na pravomocné územní rozhodnutí ale čekala až do roku 2017.

Projektování a povolování stavby protahovalo i to, že je technicky náročná. Vede totiž záplavovým územím, takže je nutné velkou její část vést po vysokých násypech. Zároveň ve dvou místech kříží železniční trať.

Představení rubriky

Zpravodajsko-publicistická diskuse na téma, které hýbe regionem. O tom je každou středu odpoledne rubrika s názvem O čem se mluví. Moderátorka pořadu Zora Ježková společně s redaktorem/redaktorkou a hostem/hosty rozeberou aktuální téma, o kterém se mluví v Olomouckém kraji či v některé obci, městě nebo regionu.

Do přípravy silničního obchvatu zasáhli taky ekologové, kteří podali odvolání proti územnímu rozhodnutí. Český svaz ochránců přírody namítal, že rychlostní silnice vede příliš blízko ekologicky významné lokality Třemešské rybníky. Jejich námitky ale nakonec krajský úřad zamítnul.

Další komplikací byly výkupy pozemků. Někteří majitelé klíčových parcel totiž jejich prodej silničářům odmítli. Do vyjednávání se proto zapojily i okolní obce, které na výkupy uvolnily prostředky ze svých rozpočtů.

Velká pomoc pro obyvatele Bludova

Obcí vede frekventovaný tah z Olomouce na Šumperk, zároveň tudy projíždějí auta mířící na Hradec Králové. Bludovem denně projede tisíce aut a kamionů a hlavně v době dopravní špičky nebo v případě nehod se v obci tvoří kolony.

Řidičům pak obchvat Bludova pomůže především tím, že urychlí cestu ze Zábřehu do Šumperka. Kromě toho, že ji zjednoduší a zkrátí, tak se řidiči hlavně vyhnou právě Bludovu, kde se mnohdy zdrželi v kolonách. Zároveň nebudou muset přejíždět Bludovský kopec, na kterém často docházelo k nehodám.

Další podrobnosti ohledně obchvatu Bludova jsme v rubrice O čem se mluví probírali s Janem Rýdlem, mluvčím Ředitelství silnic a dálníc ČR. Odpovídal mimo jiné i na následující otázky:

  • O jak zásadní a složitou stavbu v případě obchvatu Bludova šlo?
  • Další silnicí, kterou na Šumpersku ŘSD staví, je s tímto obchvatem úzce související úsek Postřelmov - Chromeč. Jak daleko jsou práce tam?
  • Řidiči mířící z Olomouce do Přerova se těší, že by mohli za několik let jezdit po dálnici D55 a vyhnout se tak průjezdu Kokorami a Krčmaní. Kdy by mohli vyjet na dálnici první motoristé?
Jan Rýdl, tiskový mluvčí Ředitelství silnic a dálnic

Ve středu 3. ledna se budeme bavit na téma zdražování služeb ve městech a obcích. Poslouchejte od 15:20, záznam následně naleznete ZDE na webu.

Spustit audio

Související