Obyvatelé Moravského Berouna si nepřejí na katastru města větrné elektrárny, vyšlo z referenda

9. červen 2024 13:53

Obyvatelé Moravského Berouna na Olomoucku nesouhlasí s výstavbou celkem 17 větrných elektráren v katastru města. Postavit je tam plánoval soukromý investor.

V referendu proti stavbě větrníků hlasovalo 495 oprávněných voličů, naopak pro svůj lístek do urny vhodilo 379. Jestli referendum bude platné, nebylo dlouho jasné. Nakonec potřebnou 35 procentní hranici účasti v Moravském Berouně překonali o čtyři procenta.

„Volit do Evropského parlamenetu je pro mě takový abstraktní pojem. Referendum mi ale jedno není, je to tady. Budu volit, myslím si, racionálně. Myslím si, že i kdybych se vyjádřila, že ne, tak to tady stejně stát bude. Říkám si, že takhle z toho město bude mít aspoň nějaké peníze,“ uvedla Zuzana Chmelařová.

Čtěte také

„Jsem pro, aby to tady stálo. Přírodu to vůbec neznehodnotí a aspoň bych měl levnější elektřinu,“ zmínil Miroslav Horýček.

Věra Chlupová je naopak odpůrcem referenda. „Máme tady kolem sebe krásnou přírodu a ty větrníky sem nepatří. Patří to najedná volná prostranství a na území, kde to tomu okolí nevadí,“ řekla.

Starosta nebyl spokojený s účastí

Ještě necelé dvě hodiny před uzavřením volebních místností, nezávislý starosta Jan Hitcz s účastí moc spokojený není. „Musím říct, že jsem z toho trošku zklamaný, že občané Moravského Beruna a jeho místních částí nejsou dostatečně aktivizovaní v této důležité otázce, která má možnost ovlivnit rozvoj města a jeho okolí na další desítky let,“ nechal se slyšet.

Definitivně by o budoucnosti větrných elektráren měli rozhodnout zastupitelé. „Zastupitelé výsledky vezmou na vědomí, nejsou pro ně závazné, takže pořád to bude na rozhodnutí jednotlivých zastupitelů, jak se k téhle otázce postaví,“ doplnil Hitcz.

Termín jednání městského zastupitelstva je stanovený na 26. června.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio