Občané Moravského Berouna se v referendu vyjádří k plánované výstavbě větrné elektrárny

5. červen 2024

Krajina Nízkého Jeseníku kromě svých krás v některých oblastech nabízí i ideální podmínky pro větrné elektrárny. Ty často vyvolávají nesouhlas u mnoha místních obyvatel. Nejinak je tomu v Moravském Berouně, kde už mají s větrníky zkušenosti a kde se tento víkend o dalších větrných elektrárnách bude rozhodovat v referendu.

Postavit větrné elektrárny v katastru Moravského Berouna chce Arcibiskupství olomoucké, které má v okolí Moravského Berouna pozemky. Jde o součást širších snah církve o ekonomickou nezávislost v rámci restitucí.

Instituce bude totiž muset do budoucna sama ze svých peněz financovat nejen platy duchovních i laických zaměstnanců, ale třeba i opravy kostelů či například provoz církevních škol. Kvůli stavbě větrných elektráren se arcibiskupství podle svého mluvčího Jiřího Gračky spojilo s developerem.

„Oslovili jsme odborníky, kteří se na tuto stavbu specializují. S nimi jsme připravili záměr na tu výstavbu, ale také projekt, lépe řečno nabídku, vůči místním občanům, aby v tom projektu neviděli jenom něco, co jim zasahuje do krajiny. Ve spolupráci s firmou proti místním občanům například nabízíme slevu na energii a další výhody,“ zmínil Gračka.

Představení rubriky

Zpravodajsko-publicistická diskuse na téma, které hýbe regionem. O tom je každou středu odpoledne rubrika s názvem O čem se mluví. Moderátorka pořadu Zora Ježková společně s redaktorem/redaktorkou a hostem/hosty rozeberou aktuální téma, o kterém se mluví v Olomouckém kraji či v některé obci, městě nebo regionu.

Ani příslib kompenzací ale část lidí v Moravském Berouně o výhodách větrných elektráren nepřesvědčil. Například Milan Martinát má chalupu v Nových Valteřicích, což je osada, která je Moravského Berouna. A právě nad Novými Valteřicemi by část větrných elektráren měla vzniknout. Milan Martinát má proti záměru výhrady a stál za peticí proti němu. Obává se třeba znehodnocení pozemků.

„Je to devastace okolí. Budou tu stát obrovské věže, ze kterých bude stoprocentně akustický hluk. Na obec pak bude doléhat i stroboskopický efekt (jev, který patří mezi optické klamy, pozn. red.) a taky z toho bude infrazvuk, který z toho vzniká. Krajinný ráz se tady celý změní,“ myslí si Martinát.

Je třeba říci, že na webu k chystané stavbě větrných elektráren v okolí Moravského Berouna investor možné problémy s infrazvukem odmítá. Argumentuje i proti dalším námitkám.

Krajinný ráz se tady celý změní.
Milan Martinát, majitel chalupy v Nových Valteřicích

Jak už bylo řečeno, k chystanému záměru se budou obyvatelé Moravského Berouna moci vyjádřit v referendu, které se bude konat současně s volbami do Evropského parlamentu. Tedy v pátek 7. června od 14 do 22 hodin a také v sobotu od 8 do 14 hodin.

Hlasovací lístky pro referendum lidé do schránek nedostanou. Obdrží je až ve volební místnosti. Hlasovat bude moci každý občan Moravského Berouna, který má ve městě trvalé bydliště. Otázka bude znít takto: „Souhlasíte s tím, aby město Moravský Beroun zamezilo výstavbě větrných elektráren na území města Moravský Beroun?“.

Jak mají občané v referendu postupovat?

Jak budou lidé moci odpovídat? „Odpověď bude ano, nebo ne. Pokud občané nechtějí nechtějí mít v Moravském Berouně a jeho místních částech větrný park a chtějí zachovat současný stav, tak budou hlasovat ‚ano‘. Pokud chtějí, aby obec jednala s inverstorem a vyjednala nějaké benefity pro občany a město, tak budou hlasovat ‚ne‘,“ vysvětluje nezávislý starosta města Jan Hicz.

Město podle něj momentálně nemá v územním plánu zakázánu, ale ani povolenu výstavbu obnovitelných zdrojů energie. Zamezit investorovi v jeho záměru by se radnice případně mohla pokusit změnou územního plánu.

O tématu v rubrice O čem se mluví hovořil také Petr Holub, vrchní ředitel sekce ochrany klimatu Ministerstva životního prostředí.

Spustit audio

Související