Obyvatele obce Čunín trápí koryto Divokého potoka. Při přívalových deštích se voda vylévá do okolí

3. srpen 2023 08:40

V malé vesnici na Prostějovsku, která je součástí města Konice, tamní obyvatelé bojují s rozbouřeným korytem Divokého potoka, které se při přívalových deštích vlévá do okolí.

„Koryto potoka je suché a nic nenasvědčuje tomu, že by to bylo jinak. Změnit se to může to z hodiny na hodinu,“ říká Michal Obrusník, starosta města Konice. V okamžiku, kdy přijde přívalový déšť, musí starosta v součinnosti hasičským sborem pokaždé řešit provizorní způsob odvodnění.

Retenční nádrž v Čuníně

Problém koryta spočívá v jeho stáří a také míře jeho poškození. U soutoku je navíc jeden z břehů výrazně níž než ten druhý. Město bude jednat s vlastníkem koryta Lesy ČR o jeho opravě. Jako první mají v plánu opravit retenční nádrž v Čuníně, odkud divoký potok teče dál do Romže.

Oprava retenční nádrže  

„Na retenční nádrži je potřeba provést odstranění sedimentů, které přenáší tok Divokého potoka do lesních porostů,“ říká Štěpán Grepl z odboru životního prostředí. V současnosti se chystá zpracování projektové dokumentace. Dle informací zástupců Lesů ČR je tato akce zahrnuta do plánu na rok 2024.

Vedení města doufá, že se s lesníky domluví i na dalších úpravách koryta Divokého potoka.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Autor textu: Sabina Müllerová 

Spustit audio