Ochranáři přírody porušili podle ekologů zákon, když na Rejvízu povolili kácení a chemické postřiky

8. říjen 2018

Ekologové napadli rozhodnutí ochranářů přírody v Jeseníkách, které upravuje zásah lesníků proti kůrovci v Národní přírodní rezervaci Rejvíz. Odvolali se k ministerstvu životního prostředí a chtějí kácení i používání chemie zakázat. Jsou přesvědčeni, že správa tamní chráněné krajinné oblasti postupovala nezákonně.

Proti rozhodnutí Správy CHKO Jeseníky se odvolaly dvě neziskové organizace, hnutí Duha a Spolek přátel Jeseníků v čele s Ondřejem Bačíkem. Schválený postup podle nich ničí vzácnou přírodu a je zbytečný. Šíření kůrovce prý nezastaví. „Tyto poslední ostrovy divočiny jsou nyní poškozovány používáním jedovatých látek a kácením stromů,“ uvedl Bačík.

Správa CHKO argumentuje tím, že kácení i chemie jsou možné jen na okraji rezervace, ukazuje mi přímo v terénu vedoucí správy Petr Šaj. Současné rozhodnutí je navíc podle něj přísnější než výjimka, kterou pro zásah na Rejvízu schválila už před dvěma lety. „Rozhodnutím, které jsme vydali v minulém měsíci, v podstatě omezujeme vlastníka k dalším zásahům na velké části národní přírodní rezervace. A opravdu jenom v okrajové části se bavíme o rozdílném přístupu, to znamená – část stromů je možné po dohodě asanovat chemicky, část stromů ale zůstává bez jakékoliv asanace včetně dříví v lese,“ komentuje Šaj.

Pokácený strom na Rejvízu, chemicky asanovaný proti kůrovci

Předseda spolku Ondřej Bačík je ale přesvědčený, že ochranáři přírody měli kácení i chemii zakázat. Teď to požadují ekologové po ministerstvu životního prostředí. „Správa neměla povolovat další destrukci. Rozhodnutí je v rozporu s požadavky zákona o ochraně přírody, protože vydání výjimky ke kácení a k jedovatým postřikům musí podle zákona předcházet posouzení možných dopadů toho záměru na chráněné druhy a na cennou přírodu,“ dodává.

Podle vedení Správy CHKO Jeseníky ale v tomto případě nebylo posouzení dopadů nutné. Celou věc teď prověří ministerstvo životního prostředí, potvrdila jeho mluvčí Dominika Pospíšilová. „Čekáme, až nám bude předán spisový materiál k této věci. Od té chvíle začne běžet lhůta pro rozhodnutí o odvolání, která činí maximálně 90 dnů,“ uvedla.

Během letoška zlikvidovali lesníci v rezervaci Rejvíz pomocí chemie asi stovku kůrovcových stromů. A jak zdůraznila mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová, použití postřiků posuzují u každého stromu s ochranáři přírody zvlášť. Pokud by nemohli využívat dosavadní způsob likvidace napadených stromů, riziko šíření kůrovce by bylo podle ní podstatně vyšší.

autor: aja
Spustit audio