Ochránci přírody staví záchytné bariéry pro migrující žáby, aby neskončily pod koly aut

S prvními teplými dny začínají ochráncům přírody záchranářské práce. Ochránit se snaží migrující žáby. Aby neskončily pod koly aut, ekologové jim staví ve vybraných lokalitách dočasné bariéry. Například v Oskavě na Šumpersku.

Slavomír Bušina ze šumperské pobočky Českého svazu ochránců přírody právě dokončuje několik desítek metrů dlouhou bariéru podél Václavovského potoka. Jde vlastně o igelitovou plachtu přichycenou na kolících. „Tady je migrační tah obojživelníků. Z přilehlého lesního porostu se přesouvají do rybníka. Když je na té bariéře nezachytíme, tak umřou tady na té silnici,“ popisuje Bušina.

Dobrovolníky teď čeká několik týdnů, kdy budou bariéru kontrolovat a zachycené žáby, nejčastěji ropuchy a skokany, přenášet do nedalekého rybníka, kde se nachází cíl jejich putování. Míří tam kvůli páření. „Nachystali jsme jim podél bariéry plastové kyblíky, ze kterých je vysbíráme a přeneseme k rybníku,“ dodává Bušina.

Dalším místem v regionu, kde migrační trasu obojživelníků křižuje silnice, je Valšův důl u Dlouhé Loučky. „Tam se stahují hlavně ropuchy. Už tam jsou také nachystány bariéry a bude se tam již třetím rokem také organizovat přenos žab do rybníka,“ doplňuje zoolog Jiří Šafář. Ropuchy obecné, které dobrovolníci zachraňují nejčastěji, patří k ohroženým druhům obojživelníků.

Spustit audio