Očkovat psy proti lymské borelióze? Jen tahání peněz z kapes jejich majitelů

22. březen 2016

Nemocí, kterými mohou klíšťata infikovat vašeho čtyřnohého přítele, je celá řada. A právě o nich jsme tentokrát mluvili s veterinárním lékařem Petrem Procházkou z Olomouce.

Je prokázána možnost přenosu až 150 různých infekcí z klíštěte na psa. Zatímco klíšťová encefalitida se u psů objevuje jen sporadicky, o lymské borelióze se tvrdilo, že je asi tím nejčastějším onemocněním, které je na psy přenášeno klíšťaty či jiným krev sajícím hmyzem (patří sem ještě komáři či některé druhy much).

Proto se masivně doporučovalo očkovat. Dnes už je situace jiná. Od očkování proti borelióze se ve světě ustupuje, protože u psů onemocnění nebylo prokázáno.

Naopak veterináři varují před tzv. rickeciozou a anaplazmózou. Rickecioza může vyvolat u zvířete rozpad červených krvinek, nezřídka se objevují také záněty v kloubu, které mohou přejít v nevratná poškození pohybového aparátu zvířete.

Veterinární lékař Petr Procházka proto doporučuje: „Pokud váš pes měl delší dobu přisáté klíště a objevila se silná místní reakce, jako otok, zarudnutí, případně krvácející rána, měli byste nechat zvířeti za tři týdny udělat test na choroby, které může klíště přenášet. Test se provádí jednoduchým odběrem krve a za deset minut máte i vyhodnocení. Nepodceňujte kousnutí klíštětem! Může byt pro zvíře i smrtelné."

V poradníku Zvěřince jsme odpovídali také na řadu vaši dotazů. Tak například: „Když má zlatý retrívr silný výtok z očí, může být příčinou častá konzumace kostí a nadměrné namáhání žvýkacích svalů?“

Nebo: „Co máme dělat s desetiletým vlčákem, který už nějaký čas chodí jen po třech nohách a zadní pravou má stále ve vzduchu? Sousedé říkají, že to prý vlčáci dělají. Je to pravda, nebo to máme řešit s veterinářem?“

Poslechněte si odpovědi veterinárního lékaře Petra Procházky v našem pořadu.

A ještě jedna prosba k majitelům zvířat. Každý problém svého zvířete byste měli řešit s veterinářem a nenechat si sousedy namluvit zdánlivě „dobré rady“.

Pokud totiž například váš pes skáče jen po třech, je to zcela jistě známkou toho, že má bolesti a jejich původ je potřeba zjistit. Vždyť nikdo z nás není rád, když ho něco bolí, to hned saháme po prášcích, tak mějte cit i ke svým zvířatům, nenechte je trpět v bolestech a včas jim vyhledejte pomoc.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.