Od úterního podvečera platí zákaz sportovních a kulturních akcí pro více než 100 lidí, od středy budou zavřeny školy

10. březen 2020

Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání Bezpečnostní rady státu oznámil, že od úterý ruší v Česku kvůli koronaviru akce nad 100 lidí. „Zakazují se od 10. března od 18.00 divadelní, hudební, filmová a další umělecké, sportovní, náboženské akce, trhy, veletrhy, veřejné i soukromé,“ oznámil po jednání Bezpečnostní rady státu premiér a šéf ANO Andrej Babiš. Zároveň od středy budou zavřené všechny základní školy, střední školy a vyšší školy.

„Vzhledem k vývoji epidemie koronaviru jsme rozhodli o dalších mimořádných opatřeních. Od 10. března se zakazují divadelní, hudební a filmová, sportovní a jiná shromáždění, a to jak veřejné a soukromé přesahující účast sto osob. Opatření se nevztahuje na jednání státních insitutíci,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Kromě univerzit se potom od středy zavírají všechny školy. „Od 11. března se zakazují osobní přítomnost žáků a studentů na základním, středním a vyšším odborném vzdělávání ve školách,“ dodal předseda vlády.

Koronavirus v Česku
Česko mělo k pondělnímu večeru 40 potvrzených případů nákazy. „Jedna žena ročník 1959 ze Středočeského kraje, přišla do kontaktu s nakaženou ženou v zaměstnání, která byla na lyžích v italské Val Gardeně,“ uvedl. Druhý je muž ročník 1966 z Ústeckého kraje, který se vrátil z lyžování v Sextenu v Itálii.

Jedním z nakažených je pražský taxikář, u kterého nebyl jasný zdroj infekce. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v pondělí České televizi řekl, že případ taxikáře je zlomový případ, kdy se nákaza zřejmě začíná šířit v komunitě. Podle něj je čas vážně uvažovat o rušení veřejných akcí.

autor: red
Spustit audio