Od živočišné výroby k šití sedacích vaků a taburetů, Miriam Macků se výzev nebojí

Tvoří z textilu, který má velmi ráda. Říká o sobě, že je řemeslně zručná, že je rychlá a dobrá švadlenka. Ke své nynější profesi se ale dostala náhodou. Po roce práce v hněvotínském družstvu na konci osmdesátých let se rozhodla, že se bude živit sama. A začala šít.

Miriam Macků vystudovala v Žilině a Nitře střední a vysokou školu zemědělskou se zaměřením na živočišnou výrobu. Na Moravu přišla za svým tehdejším mužem. „Po mateřské jsem si koupila staré tkalcovské stavy, useň a začala šít kabelky a batohy,“ vzpomíná.

Když je ti vesele, vidíš barevně.
Miriam Macků

Se svým společníkem vede úspěšnou firmu, která nabízí sedací vaky, taburety a závěsné houpačky různých tvarů a barev. Ty mimochodem Miriam miluje. „Když je ti vesele, vidíš barevně,“ říká výtvarnice, která zažívá šťastné období.

Společně se svým partnerem výtvarníkem Ladislavem Daňkem vyrábí niťové objekty. Zavazování a rozvazování uzlíků je pro ni terapií. Loni se prezentovali v pražské Galerii kritiků, letos na jaře připravují výstavu pro olomouckou galerii Mona Lisa.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio