Odborníci i nadšenci pozorovali zatmění Slunce v Olomouci

31. březen 2015

Stovky zájemců dnes obsadily střechu Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. Katedra experimentální fyziky a Společná laboratoř optiky pořádají obdobné akce při výjimečných astronomických jevech pravidelně.

„Naposledy jsme se tady setkali před více než rokem při zatmění Měsíce. Taková větší akce byla v roce 2012, kdy jsme mohli pozorovat přechod Venuše před slunečním diskem", říká doc. Ondřej Haderka z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů.

Dnešní možnosti pozorovat částečné zatmění Slunce využili nejen studenti a zaměstnanci fakulty, ale i středoškoláci, žáci základních škol a veřejnost.

Čím to, že právě to dnešní zatmění bylo tak výrazné?

„To je jenom tím, že náhodou se Česká republika nachází v poloze, kdy je to zatmění vidět daleké. Když bychom šli více na sever, na Špicberky, tak tam bude téměř úplné, když bychom šli jinam, tak nebude vidět třeba vůbec. To je dané konstelací Slunce, Měsíce a místa pozorování na Zemi, říká profesor Miroslav Hrabovský ze Společné laboratoře optiky.

Lidé měli možnost sledovat zatmění Slunce nejen přes různá tmavá sklíčka, která si přinesli, ale také přes dalekohledy.

„Je tam speciální filtr, který propouští jenom úzkou část spektra, pak je tam H-alfa, taky propouští úzkou část, ale zase jiného spektra a potom je tam Herschelův hranol, který rozdělí energii toho záření. Devadesát devět procent energie jde pryč a jenom jedno procento vidíme okem, aby nám to nepopálilo sítnici,“ říká Jan Palička, student Přírodovědecké fakulty, který jeden z dalekohledů obsluhoval.

Čím je zajímavý úkaz zatmění Slunce pro vědce?

„V průběhu zatmění Slunce, kromě toho, že můžeme testovat přístroje v podmínkách, za kterých je normálně nepoužíváme, tak odborníci – astronomové, zejména tam, kde mají příležitost pozorovat úplné zatmění Slunce, využijí toho zatmění k celé řadě pozorování, které jinak nelze provést," říká Ondřej Haderka

Jak výjimečné bylo dnešní zatmění?

„Je poměrně výjimečné v tom, že je dosti výrazné, tedy na poměry České republiky. Tak výrazné zatmění jsme tady mohli naposledy pozorovat v roce 1999. Dnes je o něco méně výrazné než tehdy. V tom maximu bude zakryto asi 73 procent slunečního disku, “ vysvětluje Ondřej Haderka.

Další zatmění, které bude pozorovatelné z České republiky, nastane až v roce 2026. Bude ovšem podstatně méně výrazné než letos.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio