Okoun s celerovým pyré

2. duben 2015

Rybí maso, jak je známo, je řazeno mezi potraviny příznivě působící na lidský organismus díky obsahu lehce stravitelných bílkovin, podílem vitamínů A, D a přítomností minerálních látek (zejména fosfor, zinek a selen).

Významnou složkou rybího tuku jsou omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které působí preventivně při potížích s kardiovaskulárním systémem, příznivě ovlivňují rozšiřování cév, snižování krevního tlaku a metabolismus cholesterolu.

Suroviny: 300 g filé z okouna červeného, 1 polévková lžíce citronové šťávy, sůl, pepř, 800 g bulvy celeru, 200 ml zeleninového vývaru, 1 čajová lžička řepkového oleje, 75 g zakysané smetany, 2-3 polévkové lžíce nasekané bazalky

Postup: Rybu opláchneme studenou vodou, osušíme a z obou stran pokapeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Celer oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Vaříme je ve vývaru 15 minut doměkka. Mezitím vytřeme olejem pánev s nepřilnavým povrchem a zahřejeme. Rybu opékáme z obou stran po 3 minutách. Vypneme příkon tepla, pánev zakryjeme pokličkou a rybu necháme 5 minut dojít. Scedíme celer, necháme okapat, osolíme, opepříme a částečně rozmixujeme. Vmícháme zakysanou smetanu a bazalku. Podáváme s rybou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka