Okresní soud otevřel případ děvčátka, které zemřelo po pádu z vlaku nedaleko Olomouce

Okresní soud v Olomouci začal projednávat případ malé dívky, která předloni v červenci zemřela po pádu z vlaku. Za nedbalost při práci hrozí dvěma zaměstnankyním Českých drah až šestileté vězení. U prvního jednání zatím vypovídala jen jedna z obžalovaných.

Dvouleté dítě vypadlo z vlaku při vysoké rychlosti na trati mezi Olomoucí a Štěpánovem. Během jízdy šla dívenka se svou matkou a starší sestrou na toalety. A zatímco na ně čekala v prostoru před kabinkou, nečekaně se otevřely dveře soupravy.

Podle státního zástupce Jaroslava Rašendorfera měly neštěstí zabránit zaměstnankyně dopravce. „Jako obsluha vlakové čety měly připustit odjezd vlaku ze stanice s nedostatečně zavřenými dveřmi, což se podle mého názoru stalo. V důsledku těchto nedostatečně zavřených dveří tedy došlo k té tragické nehodě,“ uvedl.

Obhajoba poukázala na to, že v době nehody neexistoval předpis, který by zaměstnancům nařizoval kontrolovat dveře ručně. Mimo soudní síň se ale k případu vyjadřovat nechtěla. Krátký komentář dal novinářům jen zmocněnec poškozené rodiny Ondřej Loučka: „Mají zájem, aby to bylo řádně prošetřeno, aby se to už nikdy neopakovalo, to je zásadní.“

Podobná nehoda se stala v roce 2006 jen o pět kilometrů dál, u obce Střeň. Pětiletý chlapec šel tehdy sám na toaletu, vypadl z vlaku a na následky zranění zemřel. Soud potrestal matku za ublížení na zdraví z nedbalosti, protože nechala dítě bez dozoru.

Případ smrti dvouletého děvčátka u Štěpánova odložil soud na 22. ledna, kdy by měla vypovídat i druhá z obžalovaných.

autor: sol
Spustit audio