Olomouc aktivovala povodňové plány a chystá se na případné záplavy

12. září 2024 11:47

Olomoucká radnice kvůli předpovědi extrémních dešťů aktivovala povodňové plány, aby stotisícové město bylo včas připraveno na očekávané přívaly vody.

V pohotovosti jsou hasiči i pracovníci vodohospodářské společnosti, technických služeb, dopravního podniku a policisté. Po jednání povodňové komise to ve čtvrtek novinářům řekl primátor Miroslav Žbánek (ANO), podle kterého však není důvod k panice.

Povodňová komise města znovu zasedne v sobotu, kdy už by mělo být jasné, jak moc vydané deště region zasáhly a jak se promítly do průtoků vodních toků.

Aktivovali jsme povodňové plány, které má město připravené a průběžně je aktualizuje.
primátor Olomouce Miroslav Žbánek

Aktivovali jsme povodňové plány, které má město připravené a průběžně je aktualizujeme. V pohotovosti jsou všechny klíčové složky, které mají na starost městkou infrastrukturu, abychom byli schopni operativně reagovat na vzniklou situaci,“ uvedl Žbánek.

Podle vedoucího odboru ochrany magistrátu Jana Langra má město dostatek času se na případnou záplavovou vlnu připravit a v případě nutnosti v ohrožených oblastech zorganizovat včasnou evakuaci obyvatel a automobilů do bezpečných částí Olomouce.
Vzedmutí vodních toků v Jeseníkách se na výšce hladiny řeky Moravy v Olomouci projevuje s odstupem 18 až 24 hodin.

Hasiči připravují pytle s pískem

Apelujeme na občany, aby situaci věnovali zvýšenou pozornost. Apelujeme také na stavební firmy a vlastníky nemovitostí, aby měli na víkend připravenu techniku a pracovníky, oprášili povodňové plány a aktualizovali telefonní kontakty,“ dodal Langr.

Hasiči připravují pytle s pískem pro stavbu hrází a mobilní protipovodňové hrazení. Langr upozornil, že tyto prostředky budou použity především na ochranu větších území. Nebude moc prostoru poskytovat tuto pomoc individuálně,“ řekl.

Čtěte také

Radnice své síly zaměří na preventivní opatření v oblasti ochrany majetku a obyvatel.

Bude důležité zachovat průjezdnost a průchodnost městem, abychom v případě potřeby mohli zajistit pomoc a služby občanům. Počítáme s tím, že pokud nastane situace ohrožení vodou, tak zřídíme odstavné parkoviště v areálu letiště (v Neředíně),“ uvedl primátor. Řidiči by podle něj neměli ze záplavových oblastí zbytečně přemisťovat automobily do lokalit, kde už nyní je problém zaparkovat. Zhoršilo by to průjezdnost městem,“ dodal.

Po očekávaných vydatných deštích v Česku od pátku hrozí zejména na východě extrémní nebezpečí povodní. Situace bude podle předpovědi podobná jako při velkých povodních v letech 1997 a 2002. Vodohospodáři ve významných nádržích uvolňují prostor pro zachycení vody, na rozvodnění toků se připravují také hasiči a některé obce a kraje.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Zdroj: ČTK

Spustit audio