Olomouc bojuje s gamblery. Hazard omezí vyhláškou, zlepšit chce i léčbu závislosti

4. únor 2013

Podle statistických odhadů je zhruba jedno procento obyvatel Olomouce závislé na hazardním hraní. Gamblerům a jejich blízkým nabízí pomoc Sdružení Podané ruce. Letos díky dotaci z města může nabízet terapii i psychologické poradenství každý všední den.

Poradnu pro patologické hráče vyhledávají lidé nejčastěji přes internet. Tento způsob totiž nabízí anonymitu.

Hráči vůbec o závislosti na automatech odmítají naplno mluvit, rezervovaní jsou i jejich příbuzní či známí. Obecně ale platí, že možnost omezení hazardu ve městě místní vítají.

„Já bych to zrušila všechno. Sama s tím zkušenost nemám, ale plno kamarádů ano. Nelíbí se mi, že to tady je,“ říká jedna z obyvatelek Olomouce.

„Sama v jedné herně dělám, takže vidím, jak tam riskují. Jsou to otcové od rodin, jsou to maminy od rodin,“ přidává další.

Patologičtí hráči v Olomouci preferují hru na výherních loterijních automatech, sází na různé sportovní zápasy, nedovedou odolat ruletě nebo hrají poker a další karetní hry na internetu. Své vášni většinou propadnou během jednoho až osmi let.

Bývají dobře situovaní, a proto pokud vyhledají pomoc v poradně Podané ruce, vyžadují anonymitu. Jsou mezi nimi podnikatelé, policisté, vojáci, sportovci, ale i zaměstnanci heren. Do poradny je doženou nejčastěji problémy s rodinnými vztahy, dluhy nebo hrozící ztráta zaměstnání.

Loni v Olomouci na dveře poradny zaklepalo 39 hazardních hráčů a sedm desítek nešťastných příbuzných či známých. Jak vypadá takový typický gambler, popisuje ředitel sdružení Lukáš Hrubý:

„Muž, 35 let, vydělávající, podnikatel, učitel, voják, který má poměrně velké dluhy, kolem 300 tisíc. Začíná na něj tlačit rodina, on sám pociťuje určité zdravotní obtíže. Nabízíme mu program dvanácti sezení, v rámci kterých se potká s odborníkem na dluhy, s psychologem. Je spolu s ním sestaven program, který má směřovat k tomu, aby zvládl svoji hru, a nasměrovat jeho energii do činností, které mu umožní žít spokojený život.“

Výherní automat

Závislí hráči většinou mají silné výčitky svědomí vůči svým blízkým a právě ty jsou pak dobrou motivací v jejich léčbě. Podle Lukáše Hrubého se jedná o osoby, které jsou zaměřeny na výkon. Buď pracují na 200 procent, nebo naopak nedělají nic. Nedokážou odpočívat, pracovat se svou energií a špatně se vyrovnávají se stresem. Proto jim musí psycholog dát návod, jak s časem během dne nakládat.

„Někdo potřebuje najít nějaký intenzivní koníček, kterému se může věnovat. Pro někoho je to práce, ale tam také hrozí určitý přesun do patologické formy ve smyslu workoholismu, kdy pracují příliš a nemají opět čas na sebe. Takže u hráčů platí všeho s mírou, pokusit se najít střední úroveň jak zátěže, tak odpočinku,“ vysvětluje Hrubý.

Ve městě je přes tisíc automatů

V Olomouci nyní funguje téměř 1100 výherních a hracích automatů. Už před dvěma lety se je radnice snažila vytěsnit z Horního a Dolního náměstí, teď připravuje novou přísnější vyhlášku. Ve hře je zatím několik variant, konečné znění by měli zastupitelé schválit na konci února.

Podle náměstkyně primátora Evy Machové nový dokument sice hazard z města úplně nevyžene, je to spíš první krok, jak se výherních automatů alespoň zčásti zbavit.

Město Olomouc loni získalo z hazardu přes finanční úřady 90 milionů. Poslalo je do sportu, kultury i sociálním institucím. Čtyři sta tisíc dostalo i Sdružení Podané ruce.

autoři: bam , dka
Spustit audio