Olomouc chystá jeden z největších povodňových parků v Česku. Obejde se bez hrází i umělých koryt

14. leden 2019

Ochrana proti velké vodě v jižní části Olomouce bude vypadat jinak, než na jakou jsou lidé zvyklí. Obejde se bez hrází, zítek či umělých koryt. Plánovaná opatření na řece Moravě mají být blízká přírodě a jejich součástí by měla být i dvě velká jezera. Ne všem se to ale líbí. Například místním zahrádkářům, kteří se budou muset z lokality odstěhovat.

„My trváme na tom, aby zahrádkářská kolonie zůstala,“ opakovaně říká člen výboru zahrádkářské osady Rostislav Inderka. „Chatky jsou tu postaveny na špalkách, voda v pohodě proteče,“ dodává Inderka.

„Nachází se v rovinatém území koryta řeky, které bývá zatopeno při pětileté vodě,“ nesouhlasně vyjadřuje koordinátor pro protipovodňové stavby v Olomouci Michal Krejčí.

Zahrádkáři už delší dobu protestují proti stěhování. Primátor Miroslav Žbánek z ANO to ale vidí jasně:

„Celá ta kolonie byla zřízena dočasně. Stavba protipovodňových opatření není rozliv se spoustou komárů, jak se strašívalo. Je to nedílná součást toho, když se ta voda prožene celou Olomoucí, aby se to obrovské množství nerozlilo na konci města. Ten rozliv je unikátní dílo, které je jedním z největších přírodě blízkých protipovodňových opatření, které se bude v České republice budovat,“ vysvětluje Žbánek.

A tak město podle Michala Krejčího chystá pro zahrádkáře náhradu v lokalitě Anděská na Nových Sadech. Stávající kolonie bude fungovat do stavby protipovodňových opatření. Město za zahrádkáře zaplatí také náklady na demolici staré kolonie a na výkup pozemků v novém místě. Mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař potvrdil, že jako investor už pracují na tom, aby získali dotaci víc než 270 milionů korun.
„Vzhledem k tomu, že tam dochází k rozlivům řeky Moravy, tak bude potřeba tam vytvořit přírodní pásmo, povodňový park s prvky přírody a s biotopy tak, aby byl umožněn co nejsnazší odtok při povodňových průtocích řeky Moravy,“ přibližuje Chmelař.

Práce na povodňovém parku by měly začít na podzim příštího roku. Chránit před velkou vodou by pak měl zhruba tři tisíce místních obyvatel.

autor: bam
Spustit audio