Olomouc hostí 15. ročník Divadelní Flory

14. květen 2011

Premiéra dramatizace románu Vladislava Vančury Markéta Lazarová v podání domácího Moravského divadla zahájila v pátek v Olomouci 15. ročník mezinárodního festivalu Divadelní Flora. Během 8 dnů návštěvníkům nabídne přehlídku nejzajímavějších titulů současné české divadelní scény. Na sedmi scénách uvede 50 produkcí, kromě divadla i filmy či koncerty.

Moravské divadlo, které je spolupořadatelem festivalu, již tradičně přehlídku zahajuje či končí. Letos divadlo hned na úvod připravilo inscenaci Markéty Lazarové, na níž se vedle činoherců podílejí i členové souboru opery a operety. Režisér Michael Tarant se po 20 letech vrátil k úspěšnému nastudování titulu, které se těšilo velkému ohlasu v tuzemsku i v Polsku. Významnou roli v představení hraje hudba Daniela Fikejze.

Kromě Markéty Lazarové festival nabídne i další premiérové tituly a v programu má i dvě světové premiéry připravené speciálně pro festival. Jedná se o taneční duet Beyond britské choreografky Karly Shacklockové a nejnovější inscenaci Found and Lost renomované švédské tanečnice a choreografky Charlotty Öfverholm.

Na jevišti Moravského divadla se představí například scéna brněnského Národního divadla - Divadlo Reduta s inscenací Korespondence V+W, pražské Divadlo Komedie uvede hru Petera Handkeho Spílání publiku, Divadlo v Dlouhé představí Shakespearova Macbetha. Pozvání přijalo i Dejvické divadlo či Divadlo Husa na provázku.

Diváci mohou zajít i do Uměleckého centra Univerzity Palackého, do Divadla K3 a také do šapitó na parkánu. Vystoupí tam mimo jiné Studio Damúza, taneční soubory VerTeDance a DOT 504 či královéhradecké Divadlo Dno. O hudební program se postarají polské kapely Miloopa a Kamp!, slovenské Živé kvety či jedna z nejpopulárnějších maďarských skupin Korai Öröm. Ve filmovém sálu Uměleckého centra UP se bude promítat 9 devět projekcí, vesměs adaptací českých divadelních her vzniklých především před rokem 1945.

Program najdete na www.divadelniflora.cz.

autor: kor
Spustit audio