Olomouc prověří statiku domů v centru města

30. říjen 2012

Olomouc chce zkontrolovat římsy a štíty rekonstruovaných budov v centru města. Radnice se tak rozhodla po dalším, druhém případu zřícené zdi. Minulé pondělí spadla celá římsa z polikliniky Spea. Město do kontrol stovky budov investuje téměř jeden a půl milionu korun.

"Chceme soukromým majitelům domů v městské památkové rezervaci nabídnout, že jim za městské peníze necháme prověřit jejich objekty. Vše se má posuzovat tak, aby se po rekonstrukci neukázalo, že domy nevydrží zátěž dnešní doby," uvedl primátor Olomouce Martin Novotný.

Radní zváží i další opatření, která mají zabránit borcení části domů v centru města. Dotknout by se mohla i provozu tramvají.
"Můžeme ovlivnit rychlostní limity ve veřejné hromadné dopravě a také budeme zvažovat omezení tonáže při vjezdu nákladních vozidel," upřesnil náměstek primátora Ivo Vlach.

Při pádu římsy z polikliniky Spea minulé pondělí nebyl nikdo zraněn. Jde ovšem o druhou podobnou havárii za poslední rok. O pár desítek metrů dál loni v říjnu pod sutinami spadlého zdiva zemřela osmasedmdesátiletá žena.

Alena Vykydalová

Spustit audio