Olomouc ruší silvestrovský ohňostroj, s ohledem na pietu kvůli tragédii v Praze

27. prosinec 2023 21:36

Olomoucká radnice se rozhodla zrušit plánovaný silvestrovský ohňostroj, který měl o půlnoci z neděle na pondělí přivítat Nový rok. Důvodem je nedávná tragická událost, která se odehrála na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

K rozhodnutí zrušit oslavy přistoupila radnice i kvůli hydrologické situaci ve městě, která zapříčinila migraci zvěře. Uspořádat ohňostroj nyní Olomouc plánuje ve vhodnějším termínu, například během oslav Svátků města, které se konají v Olomouci na začátku června. Ve středu to sdělila mluvčí magistrátu Radka Štědrá.

Konec letošního roku je plný událostí, které zasáhly do života nás všech. Bezprostředně po tragických událostech z 21. prosince v Praze jsme s pořadateli zvažovali vhodnost pořádání velkolepých oslav příchodu nového roku, a to s ohledem na pietu a bolest pozůstalých,“ uvedl primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Konec letošního roku je plný událostí, které zasáhly do života nás všech.
Miroslav Žbánek, primátor Olomouce

Vhodnost pořádání ohňostroje vedení města aktuálně zvažovalo i v souvislosti s hydrologickou situací v Olomouci, kvůli které zasedala v úterý 26. prosince i povodňová komise. S ohledem a zájmy ochrany přírody není aktuálně vhodné ohňostroj uskutečnit. Kvůli vyššímu stavu vody v příbřežní zóně hlavního toku Moravy i Mlýnského potoka zvěř a ptáci mění svá stanoviště a mohli by po vyplašení ohňostrojem rychle opustit nocoviště a být dezorientovaní,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka.

Pro uskutečnění letošního silvestrovského ohňostroje letos Olomouc původně vybrala bezpečné místo nedaleko centra, poblíž nákupní Galerie Šantovka. K pořádání půlnočních oslav se vedení města plánovalo vrátit po téměř deseti letech. Od roku 2015 se totiž namísto silvestrovské podívané konal ohňostroj až v podvečer 1. ledna. Věřím, že naše rozhodnutí Olomoučané pochopí a navzdory všemu oslaví příchod nového roku radostně a s nadějí v lepší dny, dodal primátor Žbánek.

Střelec ve čtvrtek 21. prosince v budově FF UK na Palachově náměstí zabil 13 lidí a čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Dalších 25 lidí bylo zraněno, část velmi těžce. Podle policie na škole střílel čtyřiadvacetiletý student fakulty ze středních Čech, kterého policie na základě balistiky spojila také s případem vraždy muže a jeho dvouměsíční dcery v Klánovickém lese na okraji Prahy z 15. prosince. Deník N dnes navíc uvedl, že policie našla v domě střelce z Filozofické fakulty UK dopis, ve kterém se k dvojnásobné vraždě v Klánovickém lese přiznal.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio