Olomoučané usilují o obnovení Tvarůžkové cesty. Už v 17. století po ní vozili sýr na městské trhy

7. červenec 2018

Po Tvarůžkové cestě před staletími putovaly tuny hanáckého sýru do Olomouce a odtud až do Vídně. Dodnes se z ní zachovala jen malá část a navíc ji přetnula dálnice. Několik desítek Olomoučanů a milovníků přírody teď usiluje. O její obnovení Sbírají další informace a začínají jednat s úřady.

„Vítám vás tady. Pokud jste ještě neobědvala, pojďme si dát rybíz nebo mirabelky, budou cestou,“ říká botanička a také členka hnutí Duha Barbora Hertlová. Zastavujeme hned na začátku cesty v Olomouci-Neředíně, trháme třešně a další ovoce. „Mirabelky, najdeme tady i černý bez, nebo dokonce rybíz, klasický červený,“ komentuje botanička.

Polní úvoz i v parném létě stíní husté stromy, nejen ovocné. Jezdí tudy maminky s kočárky i cyklisté do zhruba tři kilometry vzdálené obce Hněvotín. Tvarůžkovou cestu by podle místních stálo za to obnovit.

„Přišli jsme na ni tak, že nás místní obyvatelé upozornili, že tu má dojít k nějakému kácení. Hledali jsme v historických pramenech, nebo spíš kolegové ze spolku Za krásnou Olomouc. Zjistili, že tahle cesta je historická, dlouhodobě používaná, minimálně od nějakého 17. nebo 18. století, kdy se v Hněvotíně ještě vyráběli tvarůžky. Dokonce je zdokumentováno, že tu bylo ročně převezeno více než 10 tisíc tvarůžků buď na olomoucké trhy, nebo až na nádraží, odkud pak putovaly až do Vídně,“ popisuje Hertlová.

Variantou je buď jen zpevnit stávající cestu, vyhlásit ji za významný krajinný prvek, nebo dokonce za památnou alej. Skupina Olomoučanů se proto obrátila na město. Podle náměstka primátora Aleše Jakubce z TOP 09 snahu o zlepšení cesty podpoří. Problém je ale s vybudováním lávky přes současný dálniční obchvat. „Město prostě nemá pozemky. Podle informací, které mám, zde dokonce tato lávka byla plánovaná, když se stavěl okruh. Bohužel Hněvotínu se nepodařilo změnit územní plán, a proto ta lávka nevznikla,“ uvedl náměstek.

Hněvotínský nezávislý starosta Jaroslav Dvořák zatím o obnovení Tvarůžkové cesty, a tedy ani stavbě lávky přes dálnici neuvažuje. Barbora Hertlová s kolegy ale chce dál jednat. Pozvánku už prý dostali na první zasedání zastupitelstva po prázdninách.

autor: bam
Spustit audio