Olomouci chybí druhá ledová plocha, trpí tím i hokejová mládež. Budou ji mít v Prostějově dřív?

27. září 2024 09:50

Stavba nového zimního stadionu v Olomouci či rekonstrukce toho stávajícího jsou tématy, na která se zatím nedostává odpovědí. Okolní města však nové arény staví a otázka druhé ledové plochy je stále aktuálnější.

Olomoucký zimní stadion dlouhodobě nevyhovuje moderním požadavkům a městu chybí druhá ledová plocha, což se negativně odráží na sportovním rozvoji mládeže i výkonu hokejového klubu.

Čtěte také

„Jihlava nová aréna, Brno nová aréna, a tady v krajském městě, které šesté největší v republice, máme jen jednu ledovou plochu. To je problém pro mládež i celý klub,“ říká generální manažer olomouckého hokejového klubu Erik Fürst. Absence další plochy byla jedním z důvodů, proč mládežnické týmy sestoupily z nejvyšších soutěží.

Podmínky pro trénink jsou pro klub limitující, což nutí A-tým hledat talenty mimo město. „Musíme brát z jiných zdrojů, protože tréninkové možnosti s jednou ledovou plochou nejsou dostatečné. Ve fotbale si můžete zahrát na asfaltu, ale hokej trénovat bez ledu nejde,“ dodává Fürst.

V Prostějově chystají rekonstrukci zimního stadionu

Zatímco Olomouc hledá řešení, v nedalekém Prostějově se připravují na rekonstrukci zimního stadionu. „Ledová plocha a střecha jsou zásadní problémy, které musíme řešit. Podklad se na některých místech propadá, což ovlivňuje kvalitu ledu,“ uvedl prostějovský primátor František Jura. Rekonstrukce by měla začít příští rok, a bude zahrnovat i nové pružné mantinely.

Podklad se na některých místech propadá, což ovlivňuje kvalitu ledu.
František Jura, prostějovský primátor

Střecha stadionu, ač není památkově chráněna, musí zůstat v původní podobě kvůli doporučením památkářů. „Nemůžeme ji jen tak vyměnit, protože je to symbol města,“ upřesňuje Jura. Financování těchto náročných projektů ale zůstává na bedrech měst a krajů, jelikož stát sport podporuje minimálně.

Jednatel prostějovského hokejového klubu Jaroslav Luňák také potvrdil, že v Prostějově se aktivně jedná o výstavbě druhé ledové plochy. Mohlo by se tak stát, že druhá ledová plocha bude dříve v Prostějově než v Olomouci, což by pro krajské město nebylo dobrou vizitkou.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: Adam Kodet
Spustit audio

Související