Zvenku vypadá nemile, má ale slušné zázemí. Nahlédli jsme do zákulisí olomoucké Plecharény

14. duben 2024

Zimní stadion stojí na stejném místě nedaleko centra města už od roku 1948. Slouží všem věkovým kategoriím hokejistů, sledge hokejistů, krasobruslařů i inlinistů. Pojme 5 500 diváků, kteří v minulosti fandili např. Davidovi Krejčímu, Jiřímu Hudlerovi, Janu Tomajkovi, Jiřímu Dopitovi, Tomáši Sršňovi nebo Michalu Brošovi.

„Je potřeba zmínit, že jsme jediný extraligový tým v republice, který nemá dvě ledové plochy,“ upozorňuje vedoucí provozu stadionu Milan Ministr, bývalý úspěšný centr. Olomouci citelně chybí druhá hala. „Ta by se snad už příští rok měla začít stavět. Zaručila by celoroční provoz,“ přeje si Petr Hlídek, který má na starosti městská sportovní zařízení.

Hokej není kroužek, je napsáno nade dveřmi jedné ze šaten pro mládež. „Je to cílené na kluky, aby nechodili na tréninky, jak a kdy se jim chce, ale aby se mu věnovali naplno,“ vysvětluje Milan Ministr.

Petr Hlídek a Milan Ministr

V zázemí Plecharény narazíme na spoustu šaten, místa pro trenéry, sklady, posilovny, ošetřovnu, kanceláře, saunu, regenerační místnost nebo rolbovnu. „Každý extraligový klub musí mít dvě rolby. Jsou elektrické, tím pádem ekologické,“ upřesňuje Petr Hlídek s tím, že udržovat ledovou plochu i rolby v dobrém stavu není vůbec snadné.

Srdce zimního stadionu, strojovna se nachází mimo budovu zimního stadionu. „Olomouc je možná jediné místo na světě, kde to tak je,“ zamýšlí se vedoucí provozu. Najdeme v ní velkou dílnu, technickou část se dvěma kompresory, odpočívárnu a především velín, odkud se celý provoz řídí.

Každý extraligový klub musí mít dvě rolby. Jsou elektrické, tím pádem ekologické.
Petr Hlídek, který má na starosti městská sportovní zařízení

„Slavíme deset let extraligy a já bych Olomouci přál, aby tu byly dvě ledové plochy. Když budou tři, nebudu se zlobit,“ usmívá se Milan Ministr. „Já jednoznačně důstojný stánek, ať už to bude formou multifunkční haly nebo rekonstrukcí té stávající,“ říká Petr Hlídek.

Pořad Přímo z místa můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat každou neděli od 09:10, následně pak neomezeně ZDE na webu.

Spustit audio

Související