Olomoucká Arcidiecézní charita poveze na Ukrajinu stovky vánočních dárků místním dětem

19. listopad 2018

Stovky vánočních dárků pro děti ze sirotčinců a chudých rodin na Ukrajině připravují lidé z celé republiky, kteří se zapojili do každoročního projektu Arcidiecézní charity Olomouc. Letos dostane balíček z Česka rekordní čtyři stovky dětí. Vánoční sbírku pro Ukrajinu organizuje Charita už podesáté.

„Řeknu vám, že byl velký kumšt to vybrat, protože víte, jak je to u dětí. Děti vám rostou skokově dvakrát, třikrát do roka,“ říká paní Romana z Olomouce. Na stole má připravenou velkou krabici a dárky pro pětiletou Kristýnku. „Jela jsem po tom seznamu a tak přišla na řadu. Nechtěla jsem to nijak selektovat,“ vysvětluje.

Malé dárky, velká radost. Olomoucká arcidiecézní charita pomáhá chudým dětem na Ukrajině už jedenáct let

Vladyslav a Maksym dostali dárky od Arcidiecézní charity Olomouc

Třináctiletý Maksym žije v Kolomyi na západní Ukrajině. Osmatřicetiletá Petra Moudrá v Olomouci. Ti dva se nikdy nepotkali. Mezi nimi přesto existuje vztah. Paní Petra poslala Maksymovi zimní boty, oblečení i hračky. Dárky z Česka dostávají sirotci a chudé děti na Ukrajině prostřednictvím Arcidiecézní charity Olomouc už jedenáct let.

Pořídila pro děvčátko ponožky a další oblečení. „Šaty, kalhoty, růžové botičky, teplejší růžová zimní bunda prošívaná a teplá mikina,“ vyjmenovává paní Romana. Balíčků tak bude v krabici několik. „Myslím, že Kristýnka bude ráda, že bude mít co rozbalovat,“ dodává.

Co o té holčičce víte? „Jak je velká, velikost bot. To je tak strašně málo, co pro ty děti můžeme udělat.“ Do projektu vánočních balíčků pro Ukrajinu se paní Romana letos zapojila poprvé. „Není mi jedno, co se děje ve světě, jsem na to celkem citlivá, na osudy dětí,“ vysvětluje své pohnutky.

Sladkosti nejsou povoleny

Podobný balíček jako malá Kristýnka dostane letos na Ukrajině rekordních více než 400 dětí. Arcidiecézní charita Olomouc je tam poveze už podesáté. „Děti by si hodně přály sladkosti, ale to bohužel nejde, z celních důvodů to nedovolujeme. Kluci si ale často přejí fotbalový míč nebo dres, dále něco do školy, nějaké pastelky, fixy, něco nového na sebe, nějaké hygienické potřeby a podobně,“ říká koordinátorka projektu Anna Borková.

Konkrétní dítě a jeho přání si lidé vybírali na webu Charity, v tuto chvíli už mají všechny děti své dárce. Dárek v hodnotě tisíc korun může vážit maximálně čtyři kilogramy. Zásilka se k dětem dostane příští rok v lednu. „Jedeme tam hned po Novém roce a jedeme ty dárky rozdávat, protože na Ukrajině slaví pravoslavné Vánoce a ty jsou o čtrnáct dní posunuté,“ doplňuje Borková. Hotové balíčky je proto kvůli transportu potřeba doručit na Charitu do 4. prosince.

autor: mot
Spustit audio

Související